Hos vuxenutbildningen har du möjlighet att prata med en studie- och yrkesvägledare som lyssnar på vad du vill och vart du är på väg.
Tillsammans kan vi göra en studieplanering för att du ska kunna komma vidare i studier eller mot arbete. Att välja väg i livet handlar ofta om att våga, men också att känna till vilka vägar som är möjliga.
Har du en fråga du inte hittar här? Skicka gärna ett e-post till vux.syv@boras.se
Du hittar våra ansökningsperioder på startsidan brvux.se.Vi har fem starter per år, men utbudet skiljer sig mellan dem. Därför är inte alla utbildningar sökbara till varje utbildningsstart. Under fliken >Utbildningar< kan du se vilka som är sökbara under den kommande sökperioden.
Du som är folkbokförd i någon av Boråsregionens kommuner kan ansöka till och läsa utbildningarna inom BRvux, men du måste vara behörig. Boråsregionen består av kommunerna Bollebygd, Borås, Herrljunga, Mark, Svenljunga, Tranemo, Ulricehamn och Vårgårda.
Om du ska läsa en yrkesutbildning måste du ha ett studiebevis eller en examen från gymnasieskolan.Om du saknar studiebevis eller examen kan du börja tidigast det andra halvåret det år du fyller 20 år.Är du folkbokförd i en kommun utanför Boråsregionen måste din hemkommun först intyga att de kommer att bekosta din studieplats i det fall du blir antagen. Först när de har gett intyget kan vi behandla din ansökan.Du söker via webbansökan på Alvis. Skriv sedan ut en kopia av ansökan och bifoga dina betyg tillsammans med ett brev där du motiverar varför du vill läsa i en kommun inom Boråsregionen. Skicka dessa handlingar till vuxenutbildningen i din hemkommun.När din hemkommun har godkänt eller avslagit din begäran skickas beslutet till oss och därefter kan vi behandla din ansökan.Observera att beslutet från din hemkommun måste vara oss tillhanda senast fem (5) arbetsdagar efter sista ansökningsdag. Tänk på att det kan ta tid få fram ett beslut så var ute i god tid.Alla utbildningar inom BRvux är studiemedelsberättigade.
I utbildningarna kan det finnas möjlighet till validering. Har du tidigare kunskaper inom utbildningens område så kan det förkorta din studietid.
Valideringen sker under pågående utbildning av utbildningsanordnaren.Lärlingsutbildningen bygger på lärande genom erfarenhet. För många elever kan den här formen vara mer utvecklande och motiverade eftersom den till stor del sker på arbetsplatsen. Du måste göra minst 70 procent av utbildningen på en arbetsplats. Resten av utbildningen är i vanlig skola.Förutsättningar för att klara utbildningen beror på vilken utbildning du vill läsa.Under varje utbildning beskrivs förutsättningarna för just den.Du har också praktik i många utbildningar och delar av denna kan göras utomlands. Du får ersättning för resa och uppehälle.
Ta kontakt med koordinator Anki Holst om du är intresserad.
Ann-Katrine.Fransson.Holst@boras.se eller 076 – 888 81 10
Eftersom det är ett samarbete mellan kommuner erbjuds vissa utbildningar i Vårgårda, andra i Mark eller Ulricehamn men de flesta i Borås.
Förutom dessa vuxenutbildningar anlitas ett flertal privata och andra utbildningsanordnare. Från 2018 har BRvux avtal med Movant, Naturbruk i VG-regionen, Kunskapscompaniet, Astar, Arena och Veldi kompetens.
BRvux är en förkortning av Boråsregionens vuxenutbildning. Det är ett samarbete mellan vuxenutbildningarna (Komvux) i kommunerna Bollebygd, Borås, Herrljunga, Mark, Svenljunga, Tranemo, Ulricehamn och Vårgårda för att ge fler yrkesutbildningar till invånarna här.
Kontakta CSN (Centrala studiemedelsnämnden) för att få veta mer om studiemedel.
Ja.
Både kursplan och sökkrav kan ändras MELLAN olika starter. Det betyder att det som stod på hemsidan för sex månader sedan kanske inte gäller idag. Titta därför alltid in på hemsidan innan du söker en utbildning.
Ibland kan du även komma överens med din utbildare att byta en kurs mot en annan om det passar dig bättre OCH det fungerar för utbildaren. Det är utbildaren som avgör om ett byte kan göras.
Behörighet är de krav du måste uppfylla för att få läsa en utbildning.
Du är behörig att söka alla yrkesutbildningar som anordnas av BRvux inom Boråsregionen från och med den 1 juli det år du fyller 20 år OM du har slutförd grundskola eller har motsvarande. Är du yngre än 20 år ska du ha slutbetyg, gymnasieexamen eller studiebevis från gymnasiet.
För några utbildningarna kan ytterligare behörighet krävas, se förkunskapskrav för respektive utbildning.
Folkbokförd är den adress du har angett till skattemyndigheten. Det är nästan alltid där du bor.Boråsregionen är kommunerna Bollebygd, Borås, Herrljunga, Mark, Svenljunga, Tranemo, Ulricehamn och Vårgårda. Är du folkbokförd i någon av dessa har du rätt att söka alla våra utbildningar inom BRvux.
Då måste du få interkommunal ersättning, IKE, för att få gå på en av våra utbildningar.Det betyder att om du folkbokförd i annan kommun än Bollebygd, Borås, Herrljunga, Mark, Svenljunga, Tranemo, Ulricehamn eller Vårgårda behöver du ett skriftligt godkännande från din hemkommun som intygar att den kommer att betala för din utbildningsplats. Det är det som kallas för interkommunal ersättning, IKE.För att få ett IKE behöver du skriva ut din ansökan och sedan lämna till din hemkommuns vuxenutbildning tillsammans med dina betyg och ett personligt brev där du motiverar varför du önskar läsa i Boråsregionen. Om din hemkommun godkänner din begäran skickas beslutet till oss och därefter kan vi behandla din ansökan.
Normalt godkänner din hemkommun ditt IKE om de själv saknar den utbildning du vill gå.Tänk på att vara ute i god tid. Din kommuns beslut om IKE kan ta tid att ordna fram och att det ska vara registrerat hos oss senast en vecka efter sista ansökningsdag.
För att vi ska kunna behandla din ansökan är det viktigt att du bifogar dina betyg och eventuella intyg som efterfrågas i förkunskapskraven.Skanna dina betyg och bifoga dem i ansökan. Om du inte har möjlighet att bifoga dem via datorn så kan du skicka dem med brev till Vuxenutbildning Borås Stad, 501 80 Borås (det behövs ingen gatuadress).