Öppen

Byggnadsplåtslagare (Göteborg)

Som bygg- och ventilationsplåtslagare konstruerar eller sätter samman de olika system som sköter vår luft. Det är en växande bransch som behöver många duktiga hantverkare.

Behöver du hjälp?

Rektor Mattias hjälper dig gärna Mejla mig!
Göteborg 63 veckor, Heltidsstudier 1750 gymnasiepoäng Klassrum och verkstad + APL

Inför Sen ansökan: Tänk på att din ansökan ska vara ska vara komplett med betyg och IKE.

Som byggnadsplåtslagare jobbar du mestadels utomhus, men arbete i verkstad förekommer också. Arbetsuppgifterna varierar och självständigheten är stor. Du jobbar ofta på höga höjder. Plåtslagare arbetar med både plåtfasader och plåttak. Underhåll av gamla plåttak samt tillverkning och montering av fönsterbleck är också vanligt.

Byggnadsplåtslagaren arbetar både på tak och med fasader. Du gör byggnader täta för vatten genom att klä med plåt. Yrket är ett gammalt traditionellt  hantverk med mycket yrkesskicklighet att erövra.
Det behövs många plåtslagare i Sverige, bristen är stor och det är ett yrke med stor variation i de olika uppdragen, tak, fasad, inomhusdetaljer såsom fläktar, eller dekorativa detaljer i utemiljön.

Kortfakta om utbildningen

  • Start 8 augusti
  • Anmälningskod MOPLÅT BR
  • Studieform: Klassrum med praktik
  • Studietakt: Heltid 100%

Upplägg

I utbildningen läser du inriktningskurser som plåtslageriprocessen, ventilationsplåtslageri samt plåtslageritekniker och slutligen specialkurser inom ventilationsplåtslageri. Har du eventuellt betyg i någon av kurserna i utbildningspaketet sedan tidigare så tillåts inte omläsning. Du erbjuds då möjlighet att välja till en annan kurs med motsvarande antal poäng. Detta för att fortfarande ha möjlighet att studera på heltid med CSN. Kontakta Studie- och yrkesvägledningen vux.syv@boras.se Detta gör du givetvis efter att du fått antagningsbesked.

Kurser som ingår i utbildningen

För heltidsstudier krävs minst 20 gymnasiepoäng per vecka. Detta är en rekommenderad kombination av kurser. Utbildningen anpassas efter individens behov. På hemsidan Kunskapskrav kan du läsa mer om varje kurs.

Efter utbildningen

Kan du arbeta som bygg- och ventilationsplåtslagare. Du kan också arbeta med service och justeringar på olika anläggningar inom just ventilation. Det är ett självständigt arbete, många har en servicebil som man åker till olika jobb med.

Utbildningen ger dig de grundläggande kunskaperna som krävs för en byggnadsplåtslagare. Efter utbildningen kan du ta lärlingsanställning och samla ihop timmar för att få yrkesbevis. Utbildningen är godkänd av Plåt och Ventilationsforum PVF.

Kurs - grund och Gymnasiepoäng

KursPoäng
Bygg och anläggning 1200 p (BYGBYG01)
Bygg och anläggning 2200 p (BYGBYG02)
Plåtslageri grunder100 p (PLÅPLÅ0)
Plåtslageriprocessen200 p (PLÅPLS0)
Byggnadsplåtslageri 1200 p (PLTBYG01)
Byggnadsplåtslageri 2200 p (PLTBYG02)
Byggnadsplåtslageri 3200 p (PLTBYG03)
Byggnadsplåtslageri 4200 p (PLTBYG04)
Ventilationsplåtslageri 1100 p (VELVEN01)
Komvuxarbete - Bygg och anläggning100 p (KVARBA)
Orienteringskurs studieplanering50 p
Totalt - grund 1500 poäng

Kurs - tillval och Gymnasiepoäng

Byggnadsplåtslageri 1200 p
Luftbehandling-grund100 p
Lättbyggnadsteknik200 p
Ventilationsisolering200 p
Ventilationsteknik – injustering100 p
Totalt - välj 200 p

Utbildningsanordnare

Huvudman

Vuxenutbildningen Borås
Anita Lomås, rektor

Utförare

Movant
Mattias Andersson, rektor i Göteborg
mattias.andersson@movant.se