Öppen

Kock, lärling (Skene/Mark)

Kockar lagar mat på restaurang eller i storkök. Ett yrke med mycket planering, förberedelser och kreativa inslag. Smaker ska kombineras och maten presenteras på ett tilltalande sätt. Hygien och kunskap om de råvaror som används är viktigt.

Behöver du hjälp?

Vägledningscentrum i Mark hjälper dig gärna Mejla mig!
Anmälningskod MAKOCK BR start 19 augusti 2024 Skene/Mark Heltid, 1,5 år med sommaruppehåll 1500 gymnasiepoäng Lärling

Jobb efter utbildningen

Efter utbildningen kan du arbeta som kock på en restaurang eller i ett storkök på skola eller äldreboende.

Mat blir aldrig omodernt, och med den här utbildningen kommer du att vara väl förberedd för yrkeslivet. Känsla för smak och form har du redan från början. Utbildningen lär dig sedan att komponera, planera, tillaga och servera. Du får nödvändig kunskap för att klara dig i yrket som kock, som livsmedelskunskap, matlagningskunskap, näringslära och hygien. Den praktiska skickligheten är avgörande och det är viktigt att du får bästa möjliga undervisning och använda bra utrustning. Vi har ett välutrustat kök med all modern utrustning.

Upplägg

Utbildningen består av en skolförlagd dag per vecka på Kunskapens hus i Skene, resten av tiden består av APL (Arbetsplatsförlagt lärande), som med fördel kan göras i din hemkommun. Vid behov av mera studietid kan en av APL-dagarna bytas ut mot en hemstudiedag. Du kan arbeta under studierna, förutsatt att du har praktik som kock på minst 80% och att arbetsplatsen kan avsätta handledningstid samt ge ledigt en dag per vecka för studier.

Utbildningen berättigar till studiemedel.

OBS! Om du är folkbokförd i annan kommun än Bollebygd, Borås, Herrljunga, Mark, Svenljunga, Tranemo, Ulricehamn eller Vårgårda, så måste din hemkommun betala för din utbildning.

Förutsättningar för att klara utbildningen

  • Du bör ha minst 9-årig grundskola eller motsvarande med lägst betyget godkänd i svenska/svenska som andraspråk.
  • Du behöver ha tillgång till en dator med internetanslutning.

Kurser som ingår i utbildningen

För att studera heltid enligt CSN måste du studera minst 20 poäng i vecka. Vi följer Skolverkets nationella yrkespaket men i varje utbildning finns möjlighet att anpassa studierna efter regionala behov. På skolverkets hemsida kan du läsa mer om de nationella yrkespaketen. På skolverkets hemsida kan du läsa mer om program och kurser.

Har du tidigare betyg i någon av kurserna i utbildningen kan du eventuellt få läsa annan kurs. Detta för att du ska kunna studera på heltid enligt CSNs regler och få studiemedel.

Kurs och gymnasiepoäng

KursPoäng
BLOCK 1, 400 poäng
Bageri 1100 poäng, (BAGBAG01)
Hygien100 poäng, (HYGHYG0)
Servering100 poäng, (SERSER01)
Service och bemötande 1100 poäng, (SEVSEV01)
BLOCK 2, 600 poäng
Livsmedels- och näringskunskap 1100 poäng, ( LIVLIV01)
Matlagning 1100 poäng, (MALMAL01)
Matlagning 2200 poäng, (MALMAL02)
Matlagning 3200 poäng, (MALMAL03)
BLOCK 3, 500 poäng
Branschkunskap inom restaurang och livsmedel100 poäng, (MÅTBRC0)
Specialkoster100 poäng, (MALSPE0)
Matlagning 4200 poäng, (MALMAL04)
Mat och dryck i kombination100 poäng, ( MACMAT0)
Totalt 1500

Utbildningsanordnare

Huvudman och utförare

Vuxenutbildningen i Mark
Frida Lind, lärare
frida.lind@mark.se