Öppen

Lärling, eget val

Om du har svårt att klara klassrumsstudier kan en lärlingsutbildning vara något för dig.

Behöver du hjälp?

Syv i Borås hjälper dig gärna Mejla mig!
Borås. Lärlingsplats kan finnas en bit från Borås och du står själv för eventuella resekostnader. Ca 1000 gymnasiepoäng

Upplägg

Anmälningskod LÄRL BR

 

Som lärling har du oftast lektioner i skolan 1 dag i veckan eller så har du självstudier. Du har alltid en handledare på en arbetsplats och följer dennes schema. Det innebär att du kan få arbeta vissa kvällar och helger. Din lärare gör kontinuerliga besök på din lärlingsplats för att se hur det går. Handledaren och läraren ansvarar för att dina studier följer kursplanen.

 

Lärlingsutbildningen är inte som en vanlig praktikplats. Du gör minst 70 procent av din studietid på en arbetsplats. Du, arbetsplatsen och skolan planerar tillsammans vilka gymnasiekurser som ska ingå och hur lång tid som behövs för att du ska bli klar med din utbildning.

 

Gymnasiekurserna beror på vilket yrkesområde du väljer. Därför kan vi inte i förväg säga hur många gymnasiepoäng du behöver läsa eller hur lång din lärlingstid blir.

 

Du kan söka studiemedel när du ska gå lärlingsutbildning.

 

Lärling barnskötare kan vi inte erbjuda.

Så här söker du till Lärling

Ansökan till lärling gör du genom att välja kurspaketet med anmälningskod LÄRL BR. Under steget ”Kursmål” på Alvis hemsida fyller du i vilket yrke du vill utbilda dig till.

Rekommenderade kurser

Vilka kurser som ingår beror på valt yrkesområde. Därför går det inte att i förväg säga hur många poäng din lärlingsutbildning blir eller hur lång tid den tar.

Förutsättningar för att klara utbildningen

  • Du bör ha minst 9-årig grundskola eller motsvarande godkänt i svenska/svenska som andraspråk. Krav på engelska och matematik kan förekomma beroende på vilken yrkesinriktning du väljer.
  • Du behöver ha tillgång till en dator med internetanslutning.
  • För heltidsstudier krävs minst 20 poäng per vecka.

Efter utbildningen

Utbildningens mål är att du ska få ett yrke och en utbildning samtidigt som du får ett viktigt kontaktnät med företag och människor inom valt yrkesområde.

 

Utbildningar som passar att gå som lärling är bl.a. personlig tränare, storkök, bagare/konditor, fordon, låssmed, plåtslagare, VVS, snickare, målare, plattsättare och elektriker.

Utbildningsanordnare


Vuxenutbildningen Borås
Anita Lomås, rektor
Fabriksgatan 12, Borås