Öppen

Personbilsmekaniker (Borås)

Som personbilsmekaniker lagar du bilar. Du lär dig både de med bensinmotor och de med elmotor. Vill du arbeta med det, då ska du välja denna utbildning.

Behöver du hjälp?

Mira hjälper dig gärna Mejla mig!
Borås 52 veckor, Heltidsstudier 1600 gymnasiepoäng Klassrum och verkstad + APL

Upplägg

Anmälningskod MOBILMBS BR

Underhållsservice och byte av slitna delar är vanliga arbetsuppgifter. Moderna bilar består av komplexa system i samverkan för högsta säkerhet och komfort samt för minimal miljöpåverkan. En stor del av yrket innebär att kunna bilens alla system för att kunna förstå och ställa rätt diagnos. Därför är det viktigt att du har kunskap om både mekanik, hydraulik och elektronik.

 

Inom utbildningen ingår kurser såsom Fordonsteknik introduktion, reparationer av personbilar och lättare transportfordon. Du kommer att få lära dig demontering och montering av bilens olika delar, utföra service, byta bromsar, få fördjupad kunskap om bilens huvudkomponenter. Du får även lära dig om elsystemets uppbyggnad och genomföra enklare felsökning. Du kommer alternera dina studier mellan teori och praktiska övningar. Utbildningen är på heltid men kan individanpassas beroende på studietakt och tidigare erfarenhet.

 

Teoretisk undervisning samt APL (praktik). APL – Arbetsplatsförlagt lärande ingår.

 

OBS! Utbildningen börjar med teoretiska kurser för att ge dig grundläggande kunskap om moderna bilarnas konstruktion och datastyrning innan du påbörjar arbetet i verkstaden.

Förutsättningar för att klara utbildningen

  • Du bör ha minst 9-årig grundskola eller motsvarande med lägst betyget godkänd i svenska/svenska som andraspråk och matematik.
  • Du behöver ha tillgång till en dator med internetanslutning.

Kurser som ingår i utbildningen

För heltidsstudier krävs minst 20 gymnasiepoäng per vecka. Detta är en rekommenderad kombination av kurser. Utbildningen anpassas efter individens behov. På hemsidan Kunskapskrav kan du läsa mer om varje kurs.

 

Har du eventuellt betyg i någon av kurserna i utbildningspaketet sedan tidigare så tillåts inte omläsning. Du erbjuds då möjlighet att välja till en annan kurs med motsvarande antal poäng. Detta för att fortfarande ha möjlighet att studera på heltid med CSN. Kontakta Studie- och yrkesvägledningen vux.syv@boras.se
Detta gör du givetvis efter att du fått antagningsbesked.

Efter utbildningen

Utbildningen ger dig de grundläggande kunskaper och färdigheter som krävs för att jobba som personbilsmekaniker. Utbildningen följer de kvalitetskrav som ställs av Motorbranschens Yrkesnämnd – MYN.

 

Kurs och gymnasiepoäng

KursPoäng
El och hybridfordon 1100 p (ELCELO01)
Flerbränslefordon100 p (FLEFLR0)
Fordonsteknik – introduktion200 p (FODFOO0)
Fordons- och transportbranschens villkor och arbetsområden200 p (FORFOD0)
Personbilar - basteknik100 p (SEOPEB0)
Personbilar - chassi och bromsar100 p (REPPEO0)
Personbilar - förbränningsmotorer100 p (REPPER0)
Personbilar - kraftöverföring100 p (REPPES0)
Personbilar - Service och underhåll 1100 p (SEOPER01)
Personbilar - verkstad och elteknik100 p (SEOPER0)
Personbilar - Service och underhåll 2100 p (SEOPER02)
System och diagnosteknik 1200 p (REPPER01)
System och diagnosteknik 2100 p (REPPER02)
Totalt 1600 poäng

Utbildningsanordnare

Huvudman

Vuxenutbildningen Borås
Anita Lomås, rektor

Utförare

Movant

Rektor Mira Luks
mira.luks@movant

Klintegatan 14
506 40 Borås