Stängd

Lastbilschaufför, släputbildning (Vårgårda)

Utbildningen ger dig kompetens att köra lastbil med släp som yrkesförare.

Behöver du hjälp?

Rektor Marie hjälper dig gärna Mejla mig!
Anmälningskod VÅSLÄP BR start 02 april 2024 Vårgårda Heltid, 10 veckor 200 gymnasiepoäng Klassrum och praktik

Jobb efter utbildningen

Häng på vagnen där bak och styr din framtid som lastbilschaufför med vår släputbildning!
I transportsektorn råder brist på lastbilschaufförer, och här är chansen för dig att göra skillnad. Efter avslutad utbildning öppnas dörrarna till en mångsidig karriär inom transportbranschen. Från att köra långtradare till att hantera specialtransporter – valet är ditt!
För att säkra de flesta anställningar inom transportsektorn krävs det att du självständigt genomför Trafikverkets prov för Yrkeskompetensbevis (YKB). Det är nyckeln till att öppna upp dörrarna till en framgångsrik yrkesbana som lastbilschaufför. Sätt dig i förarsätet och ansök nu för att ta det första steget mot en spännande och efterfrågad karriär!

Upplägg

OBS! Detta är en kompletteringskurs för lastbilschaufförer. Den kommer att erbjudas våren 2024.

Kursen ges över 10 veckor där de två inledande veckorna är heltid CE-teori. Övningskörning sker löpande under kommande 8 veckor med dragbil och trailer. Du får lära dig att manövrera fordonskombinationen i olika trafikmiljöer under ledning av en yrkesman. Du bör ha körvana med manuell växellåda på tunga fordon innan utbildningen startar. För att träna mer manövrering används simulator under hela utbildningen. Du får även prova på andra fordonskombinationer.

Körkort

Du har möjlighet att göra ett körprov för körkort under utbildningen. Du betalar själv avgiften till Trafikverket, och den är ungefär 1300 kronor för kunskapsprov, körprov och godkänd fotografering. Körprovet kan du genomföra om du har klarat ditt kunskapsprov (teoriprov). Aktuell prislista finns hos Trafikverket på hemsidan www.trafikverket.se/korkort/priser
Om du inte lyckas ta ditt D-körkort under utbildningen kan du komplettera med det senare. Godkänt Kunskapsprov på Trafikverket gäller i 1 år.

Har du automat som villkor på ditt B-körkort så får du det också på ditt C, lastbil eller D, buss. Mer information finns på hwww.trafikverket.se/korkort/ta-korkort/tung-lastbil

Förutsättningar för att klara utbildningen

  • Du ska kunna köra tunga fordon med manuell växellåda
  • Du ska ha svenskt körkort behörighet C
  • Du skall ha ett aktivt YKB (Yrkeskompetensbevis) för Godstransporter, dvs du skall ha genomgått grundutbildning samt skrivet ett godkänt YKBprov på Trafikverket (eller genomgått 35 tim utbildning för ”Hävdvunna rättigheter”)
  • En kopia på körkortet och ditt YKB ska bifogas din ansökan.
  • Du ska vid ansökan skicka in utfärdat körkortstillstånd för klass 2 eller 3 för behörighet CE. Tillståndet gäller i 5 år.
  • Du ska ha slutfört grundskolans svenska alternativt svenska som andraspråk eller på annat sätt förvärvat likvärdiga kunskaper.
  • Du måste ha fyllt 21 år innan kursen börjar.
  • Du behöver ha tillgång till en dator med internetanslutning.

Läs mer om behörighet CE på: https://www.transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Korkort/ta-korkort/tung-lastbil/

Kurser som ingår i utbildningen

För att studera heltid enligt CSN måste du studera minst 20 poäng i vecka. Vi följer Skolverkets nationella yrkespaket men i varje utbildning finns möjlighet att anpassa studierna efter regionala behov. På skolverkets hemsida kan du läsa mer om de nationella yrkespaketen. På skolverkets hemsida kan du läsa mer om program och kurser.

Du får inte läsa om en kurs om du tidigare har läst och fått betyg i. Istället får du möjlighet att välja en annan kurs med motsvarande antal poäng. Detta gör vi för att du ska kunna studera på heltid enligt CSNs regler och få studiemedel.

Kurs och Gymnasiepoäng

KursPoäng
Fordonskombinationer godstransporterTRAFOR0, 200 p

Utbildningsanordnare

Huvudman

Vuxenutbildningen Vårgårda/Herrljunga

Patrik Torin, fordonslärare
Telefon: 0322-600627
Epost: Patrik.Torin@vargarda.se