Stängd

Snickare (Borås)

En byggnadsträarbetare, snickare, har många arbetsuppgifter. Du är med under hela byggprocessen, från att bygga betonggrundens form till att göra taket och inredningen. Vill du arbeta med det, då ska du välja denna utbildning.

Behöver du hjälp?

Rektor Mira hjälper dig gärna Mejla mig!
Borås 57 veckor, Heltidsstudier 1700 gymnasiepoäng Klassrum och verkstad + APL

Inför Sen ansökan: Tänk på att din ansökan ska vara ska vara komplett med betyg och IKE.

Kortfakta om utbildningen

  • Start 20 juni och 5 september
  • Anmälningskod: MOTRÄBS BR
  • Studieform: Klassrum med praktik
  • Studietakt: Heltid 100%

Träarbetaren, även kallad snickare i dagligt tal, arbetar med många olika arbetsuppgifter. Du finns med under hela bygget om du arbetar med husbyggnation, från formsättning till takkonstruktioner och inredning. Yrket utövas i många olika miljöer, högt upp i ett höghus, byggnation av ett litet trähus, att bygga ett kök eller renovering. Uppdragen kan vara stora jättebyggen till privata bostäder.

Många snickare är specialiserade på tekniker och material som är från förr. Det är dock ett yrke som har utvecklats med moderna maskiner, material och nya tekniker.

Upplägg

I utbildningen ingår kurser inom Bygg- och anläggning samt Husbyggnad. Du får grundläggande teoretiska kunskaper inom till exempel ritningsläsning, arbetsmiljö och byggteknik. Du får även prova på praktiska övningar inom anläggning, snickeri/träarbete, måleri samt plåtslageri. Därefter läser du kurser inom din valda yrkesinriktning. Utbildningen är individanpassad och beroende på din studietakt och tidigare erfarenhet, kan studielängden variera. APL – Arbetsplatsförlagt lärande ingår.

 

Yrket utvecklas ständigt med nya moderna maskiner, tekniker och material men utan ditt hantverk händer inget. Ibland är du en del av ett stort arbetslag som bygger höghus, ibland är du själv och renoverar kök eller bygger ett fritidshus eller garage.

Förutsättningar för att klara utbildningen

  • Du bör ha minst 9-årig grundskola eller motsvarande med lägst betyget godkänd i svenska/svenska som andraspråk samt matematik.
  • Du behöver ha tillgång till en dator med internetanslutning.

Kurser som ingår i utbildningen

För heltidsstudier krävs minst 20 gymnasiepoäng per vecka. Detta är en rekommenderad kombination av kurser. Utbildningen anpassas efter individens behov. På hemsidan Kunskapskrav kan du läsa mer om varje kurs.

Har du eventuellt betyg i någon av kurserna i utbildningspaketet sedan tidigare så tillåts inte omläsning. Du erbjuds då möjlighet att välja till en annan kurs med motsvarande antal poäng. Detta för att fortfarande ha möjlighet att studera på heltid med CSN. Kontakta Studie- och yrkesvägledningen vux.syv@boras.se Detta gör du givetvis efter att du fått antagningsbesked.

Efter utbildningen

Utbildningen ger dig de grundläggande kunskaperna som krävs för en snickare. Efter utbildningen kan du ta lärlingsanställning och samla ihop timmar för att få yrkesbevis. Utbildningen är godkänd av Byggindustriernas Yrkesnämnd BYN.

Kurs och Gymnasiepoäng

KursPoäng
Bygg och anläggning 1200 p (BYGBYG01)
Bygg och anläggning 2200 p (BYGBYG02)
Husbyggnadsprocessen200 p (HUSHUB0)
Husbyggnad 1100 p (HUSHUS01)
Husbyggnad 2200 p (HUSHUS02)
Husbyggnad 3 - ombyggnad200 p (HUSHUS03)
Specialyrken 1100 p (HUBSPC01S)
Mur- och putsverk 1 grundmurar100 p (MURMUR01)
Trä 1 - Stommar100 p (TRÄTRK01)
Trä 2 - Beklädnad100 p (TRÄTRK02)
Trä 3 - Montage100 p (TRÄTRK03)
Komvuxarbete100 p (KVARBA)
Totalt 1700 poäng

Utbildningsanordnare

Huvudman

Vuxenutbildningen Borås
Anita Lomås, rektor

Utförare

Movant
Mira Luks, rektor
mira.luks@movant.se