Öppen

Textil Design (Borås)

Här får du lära du dig hela designprocessen från idé till färdigt plagg. Du får möjlighet att lära dig konstruktion och sömnad i en unik miljö med en maskinpark och dataprogram anpassade till design och konstruktion.

Behöver du hjälp?

Lärare Kristina hjälper dig gärna Mejla mig!
Anmälningskod TEXTIL BR start 04 september 2023 Borås Heltid, ca 1 år 1000 gymnasiepoäng Klassrum och APL

Jobb efter utbildning

Du kan börja arbeta som sömmerska, men framför allt är detta en föreberedelseutbildning för högre studier i textil, till exempel till mönsterkonstruktör eller modedesigner.

Upplägg

Du läser på heltid, undervisningen är upplagd som föreläsningar, genomgångar av uppgifter, praktiskt arbete och laborationer.

Textil Design är en sömnadsutbildning som även är ett Textilt basår som ger dig kompetens att söka in på eftergymnasiala utbildningar på yrkeshögskola eller högskola.

Förutsättningar för att klara utbildningen

  • Du bör ha minst 9-årig grundskola eller motsvarande med lägst betyget godkänt i svenska/svenska som andraspråk och matematik.
  • Du får låna en dator med internetanslutning men behöver ha internetuppkoppling.
  • Utbildningen är kostnadsfri men vid starten får du en lista på kurslitteratur och arbetsredskap som du måste köpa för att kunna genomföra utbildningen. Det tillkommer också kostnader för de material som du arbetar med under din utbildning.

Kurser som ingår i utbildningen

För att studera heltid enligt CSN måste du studera minst 20 poäng i vecka. Vi följer Skolverkets nationella yrkespaket men i varje utbildning finns möjlighet att anpassa studierna efter regionala behov. På skolverkets hemsida kan du läsa mer om de nationella yrkespaketen. På skolverkets hemsida kan du läsa mer om program och kurser.

Du får inte läsa om en kurs om du tidigare har läst och fått betyg i. Istället får du möjlighet att välja en annan kurs med motsvarande antal poäng. Detta gör vi för att du ska kunna studera på heltid enligt CSNs regler och få studiemedel.

Kurs och gymnasiepoäng

KursPoäng
BLOCK 1, 500 poäng
Hantverk, introduktion200 p (HAVHAV0)
Mönsterkonstruktion 1100 p (MNUMON01)
Textil design 1200 p (HAVTEX01)
BLOCK 2, 500 poäng
Datoriserad mönsterhantering 1100 p (MÖNDAT01)
Fackteckning och design100 p (FOMFAC0)
Material och miljö100 p (HVKMAE0)
Textil design 2200 p (HAVTEX02)
Totalt 1000 poäng

Utbildningsanordnare

Huvudman

Vuxenutbildningen Borås
Anita Lomås, rektor

Kristina Reinholdsson, lärare
kristina.reinholdsson@edu.boras.se

Renate Pohl Medina, lärare
renate.medina@edu.boras.se