Stängd

Undersköterska + SFI/SVA (Vårgårda)

Detta är en utbildning för dig som vill bli undersköterska eller stödassistent. Du är intresserad av att hjälpa människor i behov av vård och omsorg. Utbildningen ger dig kunskap att vårda, ge omsorg och stöd till människor med olika behov.
Efter din utbildning kan du arbeta som undersköterska, vårdare, skötare, stödassistent eller personlig assistent.

Behöver du hjälp?

Studievägledningen i Herrljunga-Vårgårda hjälper dig gärna Mejla mig!
Anmälningskod Vårgårda (APL i Vårgårda och Herrljunga) Heltid, ca 2,5 år med uppehåll för sommarlov 1500 gymnasiepoäng + 700 poäng svenska som andraspråk Klassrum och praktik

Jobb efter utbildningen

Utbildningen ger dig kunskap i att vårda, ge omsorg och stöd till människor med olika behov.
Efter din utbildning kan du arbeta som undersköterska, vårdare, skötare, stödassistent eller personlig assistent. Inom funktionshinderverksamheten och vård och omsorg kommer det att vara mycket behov av personal de kommande åren.

I ditt arbete kommer du att vara ett stöd för patienterna/vårdtagare. Din roll är att vara en meningsfull del av patienternas vardag, där du pratar med patienterna, hjälper till med deras personliga hygien, städning, bäddning, servering av mat och stöttar dem i en social gemenskap. Du kommer att utföra uppgifter som att ta temperatur, mäta blodtryck och vara med vid provtagning.

Omsorg kan vara så mycket. Du tröstar de oroliga och de som har ont. Du kanske får förklara för patienterna vad läkare och sjuksköterskor berättat. Du är länken mellan människan och medicinen, och därför läser du även kurser i hälso- och sjukvård.  I din kontakt med patienterna är det viktigt att vara serviceinriktad och trivas med att arbeta nära andra människor.

Efter avslutad utbildning öppnas dörrarna för en mångsidig karriär som undersköterska, vårdare, skötare, stödassistent eller personlig assistent.

Ansök nu och påbörja din resa mot en meningsfull och givande karriär inom vården, där ditt engagemang kommer att göra verklig skillnad varje dag!

Tänk på. För att kunna få en fast anställning behöver du ha läst 1500 gymnasiepoäng.

Upplägg

Denna utbildning är för dig som har utländsk bakgrund och har godkänt på SFI C nivå kan läsa denna vård- och omsorgsutbildning. Du läser vård- och omsorgskurser och SFI D/grundläggande svenska som andraspråk. Du kommer även att göra praktik under utbildningstiden vilket betyder att du kommer att arbeta både på kvällar och helger.

Du studerar i en grupp med 10-30 andra elever. Du har lektioner 5 dagar i veckan. Du har alltid möjlighet att få handledning individuellt eller i grupp.

Förutsättningar för att klara utbildningen

  • Du bör ha lägst betyget godkänd i SFI C.
  • Du behöver ha tillgång till en dator med internetanslutning.

Kurser som ingår i utbildningen

För att studera heltid enligt CSN måste du studera minst 20 poäng i vecka. Vi följer Skolverkets nationella yrkespaket men i varje utbildning finns möjlighet att anpassa studierna efter regionala behov. På skolverkets hemsida kan du läsa mer om de nationella yrkespaketen. På skolverkets hemsida kan du läsa mer om program och kurser.

Du får inte läsa om en kurs om du tidigare har läst och fått betyg i. Istället får du möjlighet att välja en annan kurs med motsvarande antal poäng. Detta gör vi för att du ska kunna studera på heltid enligt CSNs regler och få studiemedel.

 

Kurs och gymnasiepoäng

KursPoäng
Anatomi och fysiologi 150 p (ANOANA01)
Anatomi och fysiologi 250 p (ANOANA02)
Funktionsförmåga och funktionsnedsättning 1100 p (FUTFUN01)
Funktionsförmåga och funktionsnedsättning 2100 p (FUTFUN02)
Gerontologi och geriatrik100 p (GERGER0)
Hälso- och sjukvård 1100 p (HAOHAL01)
Hälso- och sjukvård 2100 p (HAOHAL02)
Omvårdnad 1100 p (OMVOMV01)
Omvårdnad 2100 p (OMVOMV02)
Psykiatri 1100 p (PSYPSY01)
Psykiatri 2100 p (PSYPSK02)
Psykologi 150 p (PSKPSY01)
Social omsorg 1100 p (SOASOC01)
Social omsorg 2100 p (SOASOC02)
Svenska/svenska som andraspråk 1100 p (SVASVA01)
Samhällskunskap 1a150 p (SAMSAM1a1)
Komvuxarbete, Vård och omsorg100 p
Totalt 1500 poäng

Utbildningsanordnare

Vuxenutbildningen Vårgårda/Herrljunga

Solveig Isacson, lärare
solveig.isacson@vargarda.se

Leena Hallin, lärare
leena.hallin@vargarda.se