Louise ska bli snickare

Louise Olofsson är 30 år och utbildar sig via vuxenutbildningen till snickare. Vi träffar Louise och hennes lärare Dan Löfgren i Svenljunga där hon bygger staket på uteplatser i ett bostadsområde.

– Under en vecka arbetar jag som snickare fyra dagar och en dag är det teori på skolan. Vi renoverar lägenheter, byter tak och fasader. Jag är också med och gjuter golvbrunnar i våtutrymmen, säger Louise.

Dan Löfgren från Viskastrandsgymnasiet är Louise lärare.
– Louise är ute och arbetar på samma företag under hela sin utbildningstid. Teoretiska behörigetsutbildningar såsom ställnings- och liftutbildning, fallskydd, heta arbeten som medför uppvärmning eller gnistbildning får de på skolan.

– Kvinnorna som kommer in på byggsidan har stora möjligheter. Vi ser att de bidrar till ett bättre klimat på arbetsplatserna. Som snickare får Louise bra lön och ett omväxlande arbete. Jag önskar henne lycka till på sin fortsatta väg som snickare.

Louise bor med familj på en gård från 1800-talet.
– Hemma finns det många intressanta utmaningar som snickare, tycker Louise Olofsson.

Vuxenutbildningen är huvudman och Viskastrandsgymnasiet är utförare för utbildningen. Studietiden är tolv månader och ger 1400 gymnasiepoäng. Louise blir klar i oktober 2022 och därefter får hon anställning som lärling vilket efter fyra år ger henne 100% lön. 

Länkar till
93% får jobb efter Yrkeshögskolan
Utbildningsmässa
200 sängplatser på 24 timmar