Stängd

Barnskötare/Elevassistent - Validering (Borås)

Utbildningen vänder sig till dig som har erfarenhet av arbete inom förskola eller annan pedagogisk verksamhet men saknar formell utbildning. Efter avslutad utbildning har du kompetens att arbeta som barnskötare/elevassistent . Du får även en bred grund och en bra utgångspunkt om du vill vidareutbilda dig inom området.

Behöver du hjälp?

Studievägledningen hjälper dig gärna Mejla mig!
Anmälningskod BSKVAL BR start 01 september 2025 Borås Heltid, ca 1 år 1400 gymnasiepoäng Klassrum/Flex med APL

Validering

Validering ger dig möjlighet att få din kunskap och kompetens synliggjord, dokumenterad och erkänd. En kartläggning av kunskapsnivå görs för att kunna anpassa studierna efter behov, i vissa fall kan studietiden förkortas.

”En kartläggning av en individs kompetenser är den första delen i en så kallad validering. Genom validering kan en individ få sin faktiska kompetens kartlagd i förhållande till krav för ett visst jobb eller en viss utbildning. Den inledande kartläggningen är en sammanställning av den kompetens som individen har.” (Skolverket)

APL (arbetsplatsförlagt lärande)

Utbildningen innehåller APL motsvarande minst 15% av utbildningen. Arbetar du inom yrket kan du göra APL på arbetsplatsen med stöd av handledare och lärare.
Inför APL krävs utdrag ur belastningsregistret. Detta beställer du enklast via nätet: https://polisen.se/tjanster-tillstand/belastningsregistret/skola-eller-forskola/

Förutsättningar för att klara utbildningen

  • Du bör ha minst 9-årig grundskola eller motsvarande med lägst betyget godkänd i svenska/svenska som andraspråk.
  • OBS! Du måste ha jobbat minst 1 år (heltid) under de senaste 3 åren, inom förskola eller annan pedagogisk verksamhet. Bifoga tjänstgöringsintyg (ej arbetsgivarintyg eller anställningsavtal).
  • Du som har jobbat som lärare eller motsvarande utomlands eller hemlandet minst 1 år kan också söka den här utbildningen. Du behöver inte ha jobbat i Sverige.
  • Du behöver ha tillgång till en dator med internetanslutning.

 

Kurser som ingår i utbildningen

För att studera heltid enligt CSN måste du studera minst 20 poäng i vecka. Vi följer Skolverkets nationella yrkespaket men i varje utbildning finns möjlighet att anpassa studierna efter regionala behov. På skolverkets hemsida kan du läsa mer om de nationella yrkespaketen. På skolverkets hemsida kan du läsa mer om program och kurser.

Du får inte läsa om en kurs om du tidigare har läst och fått betyg i. Istället får du möjlighet att välja en annan kurs med motsvarande antal poäng. Detta gör vi för att du ska kunna studera på heltid enligt CSNs regler och få studiemedel.

 

Ämnen och poäng

ÄmnePoäng
Fritidskunskap nivå 1100 p (FRIT1000X)
Förskolans och fritidshemmets arbete nivå 1100 p (FORF1000X)
Grundläggande vård och omsorg nivå 1100 p (GRUN1000X)
Hälsopedagogik nivå 1100 p (HALS1000X)
Kost och hälsa nivå 1100 p (KOSO1000X)
Pedagogik nivå 1100 p (PEDG1000X)
Pedagogik nivå 2100 p (PEDG2000X)
Pedagogik nivå 3100 p (PEDG3000X)
Pedagogiskt arbete nivå 1200 p (PEDA1000X)
Socialt arbete nivå 1100 p (SOCA1000X)
Specialpedagogik nivå 1100 p (SPEI1000X)
Specialpedagogik nivå 2100 p (SPEI2000X)
Orienteringskurs studieteknik100 p (VGYOR1B)
Totalt 1400 poäng

Utbildningsanordnare

Huvudman och utförare

Vuxenutbildningen Borås
Anita Lomås, rektor

Marita Walter, lärare
marita.walter@boras.se