Öppen

Elektriker installation, lärling (Borås)

Lärlingsutbildningen är arbetsplatsförlagd till stor del. Du gör minst 70% av din studiegång på ett företag/arbetsplats. Med en lärlingsutbildning får du meriterande yrkeserfarenhet samtidigt som du läser teori.

Behöver du hjälp?

Lärare Marie hjälper dig gärna Mejla mig!
LÄRLEL BR start 19 augusti 2024 Borås Heltidsstudier, ca 1 år 1500 gymnasiepoäng Lärling

Jobb efter utbildningen

Skaffa dig en lysande start på din karriär som elektriker genom vår lärlingsutbildning! Här får du de essentiella kunskaperna som behövs för att kunna börja jobba som elektriker.

Utbildningen följer noggrant Skolverkets rekommendationer för utbildningsplaner och uppfyller de höga kvalitetskraven från Elbranschens Centrala Yrkesnämnd – ECY.

Ta steget in i elektrikeryrket med en utbildning som inte bara ger dig kompetensen du behöver, utan som också håller högsta standard. Ansök nu och bli en del av den elektriska framtiden!

För ECY-certifiering krävs …

Utbildningen ger dig grundläggande kunskaper och färdigheter som behövs för installationselektriker inom branschen.

Branschprov

För att få avlägga branschprov krävs det att du förutom godkänt i ovanstående yrkeskurser har arbetat 1600 timmar som lärling efter utbildningen samt har godkänt i följande kurser
Engelska 5 eller Engelska A 100 A
Matematik 1 eller Matematik A 100 p
Svenska 1 eller Svenska A 100 p

Det finns flera fördelar med ECY- certifikat

Läs mer på www.ecy.com

Upplägg

Du är själv aktiv med att skaffa din lärlingsplats och skolan stöttar med  bland annat information. Företaget är delaktigt redan från start i din utbildningsplanering. Du, företaget/arbetsplatsen och vi på Vuxenutbildningen planerar tillsammans gymnasiekurser som ska ingå i din utbildning. Efter utbildningen kan du jobba som elinstallatör.

Under utbildningen läser du elinstallation, motorstyrning och belysningsteknik. Utbildningen är individanpassad och beroende på din studietakt och tidigare erfarenhet, kan studielängden variera. APL – Arbetsplatsförlagt lärande ingår.

Förutsättningar för att klara utbildningen

  • Du bör ha minst 9-årig grundskola eller motsvarande med lägst betyget godkänd i svenska/svenska som andraspråk, matematik och engelska.
  • Du behöver ha tillgång till en dator med internetanslutning.

Kurser som ingår i utbildningen

För att studera heltid enligt CSN måste du studera minst 20 poäng i vecka. Vi följer Skolverkets nationella yrkespaket men i varje utbildning finns möjlighet att anpassa studierna efter regionala behov. På skolverkets hemsida kan du läsa mer om de nationella yrkespaketen. På skolverkets hemsida kan du läsa mer om program och kurser.

Du får inte läsa om en kurs om du tidigare har läst och fått betyg i. Istället får du möjlighet att välja en annan kurs med motsvarande antal poäng. Detta gör vi för att du ska kunna studera på heltid enligt CSNs regler och få studiemedel.

Kurs och gymnasiepoäng

KursPoäng
Belysningsteknik100 p (INSBES0)
Datorteknik 1a100 p (DAODAT01A)
Elinstallationer200 p (INSELI0)
Elektromekanik100 p (ELRELK0)
Elkraftteknik100 p (ELRELF0)
Elmotorstyrning100 p (INSELS0)
Energiteknik 1100 p (ENEENE01)
Underhåll - elteknik 100 p (DRIUNE)
Fastighetsautomation 1100 p (AUTFAS01)
Kommunikationsnät 1100 p (INSKOM01)
Larm -, övervaknings -, och säkerhetssystem100 p (LARLAM0)
Mekatronik 1100 p (MEKMEK01)
Praktisk ellära100 p (ELLPRA0)
Komvuxarbete100 p (GYAREE)
Totalt 1500 poäng

Utbildningsanordnare

Huvudman
Vuxenutbildningen Borås
Anita Lomås, rektor

Marie Blackenfelt, lärlingskoordinator
marie.blackenfelt@edu.boras.se

Utförare

Viskastrandsgymnasiet