Öppen

Kock, lärling (Borås)

Har du känsla för god mat, dryck och människor? Då är Restaurang- och storkök en utbildning för dig. Här lär du dig att skapa förstklassiga, välsmakande upplevelser. Du får träna på att hantera råvaror, och förvandla dem till gourmetmåltider och en vällagad husmanskost.

Behöver du hjälp?

Studievägledningen hjälper dig gärna Mejla mig!
Anmälningskod ALKO BR start 02 september 2024 Borås Heltid, 1,5 år med sommaruppehåll 1400 gymnasiepoäng Lärling

Jobb efter utbildningen

Ge din passion för matlagning en professionell touch med vår kockutbildning! Efter avslutad utbildning öppnas dörrarna till spännande karriärmöjligheter som kock på restauranger eller i storkök på skolor och äldreboenden.

Mat går aldrig ur tiden, och med vår utbildning blir du väl rustad för det dynamiska yrkeslivet. Din inbyggda känsla för smak och form är startpunkten. Utbildningen tar dig sedan genom konsten att komponera, planera, tillaga och servera. Du får ovärderlig kunskap för att blomstra som kock, inklusive livsmedelskunskap, matlagningsfärdigheter, näringslära och hygien.
Vi värdesätter din praktiska skicklighet och ser till att du får bästa möjliga undervisning med toppmodern utrustning i vårt välutrustade kök.

Gör matlagning till din karriär – ansök nu och ta det första steget mot en smakfull framtid som kock!

Upplägg

Till största delen har du din utbildning i ett kök på en arbetsplats. Du har också teoretiska kurser och en del matlagning i skolan. Dessutom gör du flera moment på en arbetsplats. Allt för att du som deltagare ska få så stor inblick i branschen som möjligt.

Förutsättningar för att klara utbildningen

  • Du bör ha minst 9-årig grundskola eller motsvarande med lägst betyget godkänt i svenska/svenska som andraspråk.
  • Du behöver ha tillgång till en bärbar dator med internetanslutning.

Kurser som ingår i utbildningen

För att studera heltid enligt CSN måste du studera minst 20 poäng i vecka. Vi följer Skolverkets nationella yrkespaket men i varje utbildning finns möjlighet att anpassa studierna efter regionala behov. På skolverkets hemsida kan du läsa mer om de nationella yrkespaketen. På Skolverkets hemsida kan du läsa mer om program och kurser.

Har du tidigare betyg i någon av kurserna i utbildningen kan du eventuellt få läsa annan kurs. Detta för att du ska kunna studera på heltid enligt CSNs regler och få studiemedel.

Kurs och gymnasiepoäng

Kurs
BLOCK 1
Branschkunskap inom restaurang och livsmedel, 100 poäng (MÅTBRC0)
Hygien, 100 poäng (HYGHYG0)
Livsmedel och näringskunskap 1, 100 poäng (LIVLIV01)
Matlagning 1, 100 poäng (MALMAL01)
Service och bemötande 1, 100 poäng (SEVSEV01)
BLOCK 2, 500 poäng
Matlagning 2, 200 poäng (MALMAL02)
Matlagning 3, 200 poäng (MALMAL03)
Servering 1, 100 poäng (SERSER01)
BLOCK 3, 400 poäng
Mat och dryck i kombination, 100 poäng (MACMAT01)
Matlagning 4, 200 poäng (MALMAL04)
Specialkoster, 100 poäng (MALSPE0)
Totalt 1400 poäng

Utbildningsanordnare

Huvudman och utförare

Vuxenutbildningen Borås
Anita Lomås, rektor

Mikael Rosell Nilsson, lärare
mikael.rosell.nilsson@edu.boras.se