Öppen

Kock, lärling (Borås)

Har du känsla för god mat, dryck och människor? Då är Restaurang- och storkök en utbildning för dig. Här lär du dig att skapa förstklassiga, välsmakande upplevelser. Du får träna på att hantera råvaror, och förvandla dem till gourmetmåltider och en vällagad husmanskost.

Behöver du hjälp?

Lärare Marco hjälper dig gärna Mejla mig!
Anmälningskod KOCK BR start 04 september 2023 Borås Heltid, 1,5 år med sommaruppehåll 1400 gymnasiepoäng Lärling

Jobb efter utbildningen

Efter utbildningen kan du arbeta som kock på en restaurang eller i ett storkök på skola eller äldreboende.

Mat blir aldrig omodernt, och med den här utbildningen kommer du att vara väl förberedd för yrkeslivet. Känsla för smak och form har du redan från början. Utbildningen lär dig sedan att komponera, planera, tillaga och servera. Du får nödvändig kunskap för att klara dig i yrket som kock, som livsmedelskunskap, matlagningskunskap, näringslära och hygien. Den praktiska skickligheten är avgörande och det är viktigt att du får bästa möjliga undervisning och använda bra utrustning. Vi har ett välutrustat kök med all modern utrustning.

Upplägg

Till största delen har du din utbildning i ett kök på en arbetsplats. Du har också teoretiska kurser och en del matlagning i skolan. Dessutom gör du flera moment på en arbetsplats. Allt för att du som deltagare ska få så stor inblick i branschen som möjligt.

Förutsättningar för att klara utbildningen

  • Du bör ha minst 9-årig grundskola eller motsvarande med lägst betyget godkänt i svenska/svenska som andraspråk.
  • Du behöver ha tillgång till en bärbar dator med internetanslutning.

Kurser som ingår i utbildningen

För att studera heltid enligt CSN måste du studera minst 20 poäng i vecka. Vi följer Skolverkets nationella yrkespaket men i varje utbildning finns möjlighet att anpassa studierna efter regionala behov. På skolverkets hemsida kan du läsa mer om de nationella yrkespaketen. På skolverkets hemsida kan du läsa mer om program och kurser.

Har du tidigare betyg i någon av kurserna i utbildningen kan du eventuellt få läsa annan kurs. Detta för att du ska kunna studera på heltid enligt CSNs regler och få studiemedel.

Kurs och gymnasiepoäng

Kurs
BLOCK 1
Branschkunskap inom restaurang och livsmedel, 100 poäng (MÅTBRC0)
Hygien, 100 poäng (HYGHYG0)
Livsmedel och näringskunskap 1, 100 poäng (LIVLIV01)
Matlagning 1, 100 poäng (MALMAL01)
Service och bemötande 1, 100 poäng (SEVSEV01)
BLOCK 2, 500 poäng
Matlagning 2, 200 poäng (MALMAL02)
Matlagning 3, 200 poäng (MALMAL03)
Servering 1, 100 poäng (SERSER01)
BLOCK 3, 400 poäng
Mat och dryck i kombination, 100 poäng (MACMAT01)
Matlagning 4, 200 poäng (MALMAL04)
Specialkoster, 100 poäng (MALSPE0)
Totalt 1400 poäng

Utbildningsanordnare

Huvudman och utförare

Vuxenutbildningen Borås
Anita Lomås, rektor

Marie Blackenfelt, lärlingskoordinator
marie.blackenfelt@edu.boras.se

Marco Quadroni, lärare
marco.quadroni@edu.boras.se

Peder Ekman, lärare
peder.ekman@edu.boras.se