Öppen

Lärling, eget val

Om du har svårt att klara klassrumsstudier kan en lärlingsutbildning vara något för dig.

Behöver du hjälp?

Lärare Marie hjälper dig gärna Mejla mig!
Anmälningskod LÄRL BR start 17 juni 2024 Borås Heltid ca 1000 gymnasiepoäng Lärling

Obs! Denna utbildning startar både 17  juni och 2 september.

Jobb efter utbildningen

Upplev friheten att forma din egen framtid med våra lärlingsutbildningar!

Oavsett vilken väg du drömmer om, ger våra lärlingsutbildningar dig verktygen och kunskaperna för att navigera framgångsrikt i din karriärresa. Från teknik till hantverk, service till industri – våra utbildningar är porten till en mångfasetterad och spännande yrkesvärld.

Låt ditt yrkesmässiga äventyr börja här! Våra lärlingsutbildningar är designade för att öppna dörrar till oändliga möjligheter. Välj din väg och ta det första steget mot en framtid där din passion blir din profession. Ansök nu och börja skapa din egen väg mot yrkessuccé!

Utbildningar som passar att gå som lärling är fordon, låssmed och snickare.

Upplägg

Som lärling har du oftast lektioner i skolan 1 dag i veckan eller så har du självstudier. Du har alltid en handledare på en arbetsplats och följer dennes schema. Det innebär att du kan få arbeta vissa kvällar och helger. Din lärare gör kontinuerliga besök på din lärlingsplats för att se hur det går. Handledaren och läraren ansvarar för att dina studier följer kursplanen.

Lärlingsutbildningen är inte som en vanlig praktikplats. Du gör minst 70 procent av din studietid på en arbetsplats. Du, arbetsplatsen och skolan planerar tillsammans vilka gymnasiekurser som ska ingå och hur lång tid som behövs för att du ska bli klar med din utbildning.

Gymnasiekurserna beror på vilket yrkesområde du väljer. Därför kan vi inte i förväg säga hur många gymnasiepoäng du behöver läsa eller hur lång din lärlingstid blir.

Du kan söka studiemedel när du ska gå lärlingsutbildning.

Komvux som särskild utbildning

Från 2022 kan även du som går Komvux som särskild utbildning söka till Lärling eget val. Prata med din kommuns vuxenutbildning för att få veta mer om hur det fungerar.

Så här söker du till Lärling

Ansökan till lärling gör du genom att välja kurspaketet med anmälningskod LÄRL BR. Under steget ”Kursmål” på Alvis hemsida fyller du i vilket yrke du vill utbilda dig till.

Rekommenderade kurser

Vilka kurser som ingår beror på valt yrkesområde. Därför går det inte att i förväg säga hur många poäng din lärlingsutbildning blir eller hur lång tid den tar.

Förutsättningar för att klara utbildningen

  • Du bör ha minst 9-årig grundskola eller motsvarande godkänt i svenska/svenska som andraspråk. Krav på engelska och matematik kan förekomma beroende på vilken yrkesinriktning du väljer.
  • Du behöver ha tillgång till en dator med internetanslutning.
  • För heltidsstudier krävs minst 20 poäng per vecka.

Utbildningsanordnare

Huvudman och utförare

Vuxenutbildningen Borås
Anita Lomås, rektor

Marie Blackenfelt, lärlingskoordinator
marie.blackenfelt@edu.boras.se