Stängd

Lastbilschaufför med släp (Vårgårda)

Vill du ha ett omväxlande yrke där du möter många människor, där teknik, bilar, service och ansvar är en del av vardagen? Då kan lastbilschaufför vara ett yrke för dig.

Behöver du hjälp?

Rektor Marie hjälper dig gärna Mejla mig!
Anmälningskod VÅLAST BR start 26 augusti 2024 Vårgårda Heltid, ca 9 månader 800 gymnasiepoäng Klassrum och APL

Jobb efter utbildningen

Ta ratten och styr din framtid som lastbilschaufför med vår utbildning!
I transportsektorn råder brist på lastbilschaufförer, och här är chansen för dig att göra skillnad. Efter avslutad utbildning öppnas dörrarna till en mångsidig karriär inom transportbranschen. Från att köra långtradare till att hantera specialtransporter – valet är ditt!
För att säkra de flesta anställningar inom transportsektorn krävs det att du självständigt genomför Trafikverkets prov för Yrkeskompetensbevis (YKB). Det är nyckeln till att öppna upp dörrarna till en framgångsrik yrkesbana som lastbilschaufför.

Sätt dig i förarsätet och ansök nu för att ta det första steget mot en spännande och efterfrågad karriär!

Upplägg

I utbildningen kommer du att lära dig köra lastbil och läsa teori där trafikregler, säkerhetsföreskrifter och lastbilens konstruktion ingår. Utbildningen sker i tre block där fokus på teori inleds under 10 veckor för att sedan övergå till körträning och yrkeskunskaper resterande tid.
Du får lära dig att manövrera lastbilen i olika trafikmiljöer. Körträning sker både i simulator och lastbil i trafik. Utbildningen innehåller arbetsplatsförlagt lärande där du under erfaren förares ledning lär dig om yrket som chaufför.
Du bör ha körvana med manuell växellåda innan utbildningen startar. För att träna mer manövrering används simulator under hela utbildningen.

Efter utbildningen måste du som elev göra Yrkeskompetens-prov (YKB-prov) på Trafikverket för att få yrkeskompetensbevis. Det är den licens du måste ha för att få arbeta som lastbilschaufför.

För Bussutbildning och Lastbilsutbildning gäller att man endast kan gå en av dem.
Undantag: Har man tidigare gått en av utbildningarna men fått icke godkända betyg (F) kan man läsa om eller välja den andra av de två.

Körkort

Du har möjlighet att göra ett körprov för körkort under utbildningen. Du betalar själv avgiften till Trafikverket, och den är ungefär 1300 kronor för kunskapsprov, körprov och godkänd fotografering. Körprovet kan du genomföra om du har klarat ditt kunskapsprov (teoriprov). Aktuell prislista finns hos Trafikverket på hemsidan www.trafikverket.se/korkort/priser
Om du inte lyckas ta ditt C-körkort under utbildningen kan du komplettera med det senare. Godkänt Kunskapsprov på Trafikverket gäller i 1 år.

Har du automat som villkor på ditt B-körkort så får du det också på ditt C, lastbil eller D, buss. Mer information finns på hwww.trafikverket.se/korkort/ta-korkort/tung-lastbil

Förutsättningar och särskilda krav för att klara utbildningen

  • Körkort: Svenskt behörighet B
  • Körkortstillstånd: Grupp 2
  • Ålder: Du måstr vara 21 år när utbildningen börjar
  • Du behöver ha tillgång till en dator med internetanslutning.
  • Du bör ha minst 9-årig grundskola eller motsvarande med lägst betyget godkänt i svenska/svenska som andraspråk.
  • Alla prov på Trafikverket finns endast på svenska för tyngre behörigheter. Det går att ansöka om utökad provtid.

Kurser som ingår i utbildningen

För att studera heltid enligt CSN måste du studera minst 20 poäng i vecka. Vi följer Skolverkets nationella yrkespaket men i varje utbildning finns möjlighet att anpassa studierna efter regionala behov. På skolverkets hemsida kan du läsa mer om de nationella yrkespaketen. På skolverkets hemsida kan du läsa mer om program och kurser.

Har du tidigare betyg i någon av kurserna i utbildningen kan du eventuellt få läsa annan kurs. Detta för att du ska kunna studera på heltid enligt CSNs regler och få studiemedel.

Kurs och gymnasiepoäng

KursPoäng
Fordonskombinationer godstransporter200 p (TRAFOR0)
Godshantering100 p (GODGOD1)
Godstrafik200 p (GOSGOD0)
Yrkestrafik - vux300 p (TRAYRK1)
Totalt 800 poäng

Utbildningsanordnare

Vuxenutbildningen Vårgårda/Herrljunga

Marie Haga, rektor
Telefon: 0322-600 858
E-post: marie.haga@vargarda.se