Stängd

Mönsterkonstruktion och sömnad (Borås)

Tycker du om att sy och skapa kläder, läs då vår 1-åriga grundutbildning i mönsterkonstruktion och sömnad. Utbildningen startar både höst- och vårtermin och är intensiv och lärorik men också fantastisk kreativ. Detta är en bra bas att stå på inför ditt framtida yrkesval inom modebranschen eller om du vill läsa vidare inom mode-textil-design på yrkeshögskola eller högskola.

Behöver du hjälp?

Lärare Kristina hjälper dig gärna Mejla mig!
Anmälningskod TEXTIL BR start 02 september 2024 Borås (Textile fashion center) Heltid, ca 1 år 1100 gymnasiepoäng Klassrum och APL

Jobb efter utbildningen

Vår utbildning är som ett textilt basår som öppnar dörrar för en mångsidig och spännande framtid inom textilbranschen. Efter avslutad utbildning har du möjlighet att söka olika arbeten inom branschen samtidigt som du också har förvärvat den nödvändiga textila kompetensen för att söka vidare inom textilvärlden på högskolan eller yrkeshögskolan.

Ansök nu och låt din passion för textil bli din biljett till en karriär in i en värld av möjligheter.

Upplägg

Studierna är på heltid med ett ganska högt tempo. Vi arbetar i block om olika produkttyper där du får en bred kunskap inom hela framtagningsprocessen av produkten. Inför varje ny produkt arbetar vi från idé till färdig produkt där du arbetar med design, idéskiss, mönsterkonstruktion, passform, materialval och sömnad. För varje produkttyp så fördjupas dina kunskaper hela vägen i utbildning. För att möta branschens efterfrågan så arbetar vi i Illustrator med produktskisser. Det lär du dig i fackteckning och design, sedan arbetar du med det vid varje produkttyp.
Den datoriserade mönsterkonstruktionen görs i Modaris, Lectra som du lär dig termin två.

Du läser på heltid, varje dag i veckan. Undervisningen är upplagd som föreläsningar med praktiskt arbete. Första terminen får du de grundläggande kunskaperna i mönsterkonstruktion, fackteckning och design samt sömnad. Man börjar konstruera några lättare produkter inom inredning sedan riktar man in sig på kläder/konfektion såsom kjolar, byxor och blusar. Dessa syr du sedan upp i vår sömnadssal för att förstå hela processen som man arbetar med i branschen. Termin två bygger vi på dina kunskaper med datoriserad mönsterkonstruktion eller ännu mer manuell mönsterkonstruktion, det väljer du själv. Produkttyperna som vi arbetar med då är skjorta, klänning, jacka här ska vissa plagg fodras. Parallellt i utbildningen läser vi materiallära så att du får en kännedom om vilka material man använder till de olika plaggtyperna. Yrkessvenska kan ingå i utbildningen för den som behöver det.

Förutsättningar för att klara utbildningen

  • Du ska ha lägst betyget godkänd i SFI D.
  • Utbildningen är kostnadsfri men vid uppstart får du en lista på kurslitteratur och arbetsredskap som du måste köpa för att kunna genomföra utbildningen. Det tillkommer också kostnader för material som du arbetar med under din utbildning.

Kurser som ingår i utbildningen

För att studera heltid enligt CSN måste du studera minst 20 poäng i vecka. Vi följer Skolverkets nationella yrkespaket men i varje utbildning finns möjlighet att anpassa studierna efter regionala behov. På skolverkets hemsida kan du läsa mer om de nationella yrkespaketen. På skolverkets hemsida kan du läsa mer om program och kurser.

Orienteringskurs innebär introduktion och/eller yrkessvenska och betygsätts inte.

Du får inte läsa om en kurs om du tidigare har läst och fått betyg i. Istället får du möjlighet att välja en annan kurs med motsvarande antal poäng. Detta gör vi för att du ska kunna studera på heltid enligt CSNs regler och få studiemedel.

Kurs och gymnasiepoäng Block 1

KursPoäng
Datoriserad mönsterhantering 1 (eller Mönsterkonstuktion)100 p (DAIMON01)
Fackteckning och design100 poäng (FOMFAC0)
Hantverk och intro 200 poäng (HAVHAV0)
Mönsterkonstruktion 1100 poäng (MNUMON01)
Textildesign 1200 poäng (HAVTEX01)
Textildesign 2200 poäng (HAVTEX01)
Textildesign 3200 poäng (HAVTEX01)
Totalt 1100 poäng

Utbildningsanordnare

Huvudman

Vuxenutbildningen Borås
Anita Lomås, rektor

Kristina Reinholdsson, lärare
kristina.reinholdsson@edu.boras.se

Renate Pohl Medina, lärare
renate.medina@edu.boras.se