Stängd

Plattsättare (Borås)

Plattsättare klär väggar eller golv med kakel, klinker, konstbetongplattor eller mosaik, oftast inomhus. Vill du arbeta med det, då ska du välja denna utbildning.

Behöver du hjälp?

Robert hjälper dig gärna Mejla mig!
Anmälningskod KCPLAT BR start 17 juni 2024 Borås Heltid, ca 52 veckor 1300 gymnasiepoäng Klassrum och verkstad + APL

Obs! Denna utbildning startar både 17  juni och 2 september.

Jobb efter utbildningen

Efter utbildningen arbetar du som plattsättare.

Byggutbildningen ger dig de grundläggande kunskaperna som krävs för yrket och följer de kvalitetskrav som ställs av Byggnadsindustrins Yrkesnämnd – BYN. När du är klar med utbildningen inleder du nästa fas på väg mot ett yrkesbevis, som anställd lärling på ett företag.

En plattsättare klär väggar eller golv med kakel, klinker, konstbetongplattor eller mosaik. Uppgifterna kan variera mellan allt ifrån att sätta plattor i kök, badrum till stora entréer eller simhallar.  I uppgifterna ingår också underarbeten, som fuktisolering av golv eller väggar. En plattsättare måste vara noggrann. Plattorna ska sättas i rätt mönster, med rätt sorts fästmassa och fogarna ska härda på rätt sätt. Plattsättare arbetar oftast inomhus.

Upplägg

Utbildningen är modulindelad och bygger på Skolverkets kursplaner inom Bygg- och anläggningsprogrammet, förutom de förberedande modulerna Orientering. Den ger dig grundläggande kunskap i den teknik som krävs för arbete med nybyggnad, underhåll och reparationer. Utbildningen bedrivs på heltid.

Förutsättningar för att klara utbildningen

  • Du bör ha minst 9-årig grundskola eller motsvarande med lägst betyget godkänd i svenska/svenska som andraspråk samt matematik.
  • Du behöver ha tillgång till en dator med internetanslutning.

Kurser som ingår i utbildningen

För att studera heltid enligt CSN måste du studera minst 20 poäng i vecka. Vi följer Skolverkets nationella yrkespaket men i varje utbildning finns möjlighet att anpassa studierna efter regionala behov. På skolverkets hemsida kan du läsa mer om de nationella yrkespaketen. På skolverkets hemsida kan du läsa mer om program och kurser.

Orienteringskurs innebär introduktion och betygsätts inte.

Du får inte läsa om en kurs om du tidigare har läst och fått betyg i. Istället får du möjlighet att välja en annan kurs med motsvarande antal poäng. Detta gör vi för att du ska kunna studera på heltid enligt CSNs regler och få studiemedel.

Kurs och Gymnasiepoäng

KursPoäng
Orienteringskurs 1C - Introduktion100 poäng (KGYORI11C100)
Husbyggnadsprocessen200 poäng (HUSHUB0)
Husbyggnad 1100 poäng (HUSHUS01)
Husbyggnad 2200 poäng (HUSHUS02)
Husbyggnad 3 - ombyggnad200 poäng (HUSHUS03)
Specialyrken 1100 poäng (HUBSPC01S)
Specialyrken 2200 poäng (HUBSPC02S)
Specialyrken 3200 poäng (HUBSPC03S)
Totalt 1300 poäng

Utbildningsanordnare

Huvudman

Vuxenutbildningen Borås
Anita Lomås, rektor

Utförare

Kunskapscompaniet
Robert Lagerström
robert.lagerstrom@kunskapscompaniet.se