Öppen

Undersköterska + SVA (Borås)

Detta är en utbildning för dig som vill bli undersköterska eller stödassistent. Du är intresserad av att hjälpa människor i behov av vård och omsorg.

Behöver du hjälp?

Studievägledningen hjälper dig gärna Mejla mig!
Anmälningskod VOSV BR start 02 september 2024 Borås Heltid, ca 2,5 år med uppehåll för sommarlov 1500 gymnasiepoäng + SVA Klassrum och praktik

Jobb efter utbildningen

Gör skillnad varje dag med vår vårdutbildning!

Steg in i rollen som undersköterska och låt omsorg och stöd bli ditt främsta fokus. Genom vår utbildning kommer du inte bara att ta temperatur, mäta blodtryck och utföra prover, utan du kommer även att vara en viktig länk som assisterar läkare och sjuksköterskor vid undersökningar. Ditt arbete sträcker sig till att omfatta allt från personlig hygien till städning, bäddning och servering av mat.

Med en nära interaktion med patienterna är det avgörande att vara serviceinriktad och trivas med att arbeta nära andra människor. Efter avslutad utbildning kommer du vara rustad för en mångsidig karriär som undersköterska, vårdare, skötare, stödassistent eller personlig assistent.

Ansök nu och påbörja din resa mot en meningsfull och givande karriär inom vården, där varje dag erbjuder möjligheten att göra en positiv skillnad i människors liv!

Tänk på. För att kunna få en fast anställning behöver du ha läst 1500 gymnasiepoäng.

Upplägg

Denna utbildning är för dig som har utländsk bakgrund och har godkänt på SFI D. Du läser vård- och omsorgskurser och grundläggande svenska som andraspråk. Du kommer även att göra praktik under utbildningstiden vilket betyder att du kommer att studera både på kvällar och helger.

Du studerar i en grupp med 10-30 andra elever. Du har lektioner 5 dagar i veckan. Du har alltid möjlighet att få handledning individuellt eller i grupp.

Här är vår kurslitteratur-lista

Förutsättningar för att klara utbildningen

  • Du bör ha lägst betyget godkänd i SFI D.
  • Du behöver ha tillgång till en dator med internetanslutning.

OBS! Du som läser på grundläggande svenska som andraspråk, delkurs 3 eller 4. Tänk på att det oftast går fortare om du först läser klart din svenska och sedan söker till vård och omsorg klassrum eller flex istället för kombi.

Kurser som ingår i utbildningen

För att studera heltid enligt CSN måste du studera minst 20 poäng i vecka. Vi följer Skolverkets nationella yrkespaket men i varje utbildning finns möjlighet att anpassa studierna efter regionala behov. På skolverkets hemsida kan du läsa mer om de nationella yrkespaketen. På skolverkets hemsida kan du läsa mer om program och kurser.

Du får inte läsa om en kurs om du tidigare har läst och fått betyg i. Istället får du möjlighet att välja en annan kurs med motsvarande antal poäng. Detta gör vi för att du ska kunna studera på heltid enligt CSNs regler och få studiemedel.

Kurs och gymnasiepoäng

KursPoäng
Anatomi och fysiologi 150 p (ANOANA01)
Anatomi och fysiologi 250 p (ANOANA02)
Funktionsförmåga och funktionsnedsättning 1100 p (FUTFUN01)
Funktionsförmåga och funktionsnedsättning 2100 p (FUTFUN02)
Gerontologi och geriatrik100 p (GERGER0)
Hälso- och sjukvård 1100 p (HAOHAL01)
Hälso- och sjukvård 2100 p (HAOHAL02)
Omvårdnad 1100 p (OMVOMV01)
Omvårdnad 2100 p (OMVOMV02)
Psykiatri 1100 p (PSYPSY01)
Psykiatri 2100 p (PSYPSK02)
Psykologi 150 p (PSKPSY01)
Social omsorg 1100 p (SOASOC01)
Social omsorg 2100 p (SOASOC02)
Svenska/svenska som andraspråk 1100 p (SVASVA01)
Samhällskunskap 1a150 p (SAMSAM1a1)
Komvuxarbete, Vård och omsorg100 p
Totalt 1500 poäng

Utbildningsanordnare

Huvudman och utförare

Vuxenutbildningen Borås
Helén Björklund, rektor