Mellanstadiet och högstadiet har var tufft för Salma.
– Det var svåra år då jag blev inblandad i mobbning och misshandel. Det blev tufft för mig att gå till skolan och ta tag i mina studier.
När jag började gymnasiet gick jag i introduktionsprogrammet (IM) på Bäckängsgymnasiet. Det gick ganska bra men jag hamnade i grupptryck så jag valde att hoppa av, ta en paus och återhämta mig från allt.
– Min rektor rekommenderade att UP2 på Komvux skulle vara ett bättre förslag för mig. Jag gav det en chans gick en termin och upptäckte att det var tio gånger bättre än vad jag upplevt tidigare. Skillnaden är att gymnasiet sätter stor press på dig och miljön är helt annan. På Komvux är det tvärtom det är fritt fram, lärarna är trevliga, det är inte lika stor press, du har mer ansvar och kan lägga upp ditt schema själv så att det passar om du till exempel jobbar samtidigt. Det är många inlämningar men inte lika många som i gymnasiet.
– Jag har haft APL på ett äldreboende i fyra veckor och fick fina vitsord vilket var riktigt roligt.
– Redan som liten blev jag intresserad av kriminologi så det är min plan B att utbilda mig till kriminolog efter att ha arbetat som undersköterska några år, avslutar Salma Elmnsouri.
För Sadam startade skolgången med låg- och mellanstadiet på Ekarängskolan. Högstadiet gick han på Engelbrektskolan och gick vidare till Bäckängsgymnasiet.
– Efter ett år på Bäckängsgymnasiet på introduktionsprogrammet blev jag erbjuden att delta i projektet UP2 och börja på Vuxenutbildningen och plugga till personbilsmekaniker. Jag tog vara på chansen och det kändes jättebra från start och nu pluggar jag ett år på Vuxenutbildningen, säger Sadam.
– När jag blir färdigutbildad är det inte säkert att jag fortsätter som personbilsmekaniker. Om jag får ett bra erbjudande kommer jag absolut att börja jobba med bilar. Annars är det mycket som snurrar i hjärnan. Jag vill helst inte ha en chef över mig utan vara min egen och själv få möjlighet att bestämma över mitt arbete och min vardag.
– Starta eget företag är det jag siktar på i framtiden. Då kanske det inte blir en bilverkstad utan en utbildning till frisör och att att i framtiden öppna en egen salong vore toppen, avslutar Sadam Daboul.
– Jag utbildar mig till svetsare och det kommer att ta ett år, säger Lukas. Min skola ligger i Viareds industriområde dit jag tar mig varje dag med buss och det funkar bra.
– Mina skolår var inte bra. Det var en stor press och jag hade svårt att fokusera på de olika uppgifterna. Det var urtråkigt att sitta still hela dagarna och göra saker man inte gillar. Jag gick ur nian och hoppade ganska snabbt av från gymnasiet.
Lukas fick därefter en ungdomsanställning via KAA (kommunalt aktivitetsansvar) och informerades om att söka till Komvux UP2 projekt.
– Det känns mycket bättre på Komvux. Lärarna är mer förståeliga och man känner sig inte så himla tvingad att göra saker.
– Efter min utbildning till svetsare hoppas jag få ett intressant jobb i Borås. Sedan ska jag undersöka vilken vidareutbildning som krävs för att efter några år få möjlighet att få arbete på en oljeplattform utanför Norges kust, avslutar Lukas Sernevall.
Ruwayda gick låg- och mellanstadiet och halva högstadiet i Sverige. Familjen flyttade till Kenya när hon gick i sjunde klass och kom åter till Sverige 2023.
– I Kenya var jag i tre år. Där gick jag i skola och läste femman, sexan och sjuan. Skolan var helt ok men det var problem att anpassa sig till landet som är så annorlunda mot hur vi har det i Sverige.
– När jag kom tillbaka sökte jag till olika skolor i Borås och kom in på Bäckängsgymnasiet. Där fick jag information om att de skulle starta ett nytt program hösten 2024 och jag sökte och kom in. Utbildningen på Komvux är ett och ett halvt år och därefter är jag utbildad undersköterska.
– Det känns riktigt bra. Här får man mycket stöd och hjälp och jag klarar mina kurser och ser fram emot att komma till skolan varje dag.
– Om vi träffas om tio år hoppas jag vara utbildad sjuksköterska med eget körkort och en fin bil gärna en Honda, hälsar Ruwayda Mustafa Ibrahim.
Ruwayda talar somaliska, svenska och engelska.
Dragana Stojanovic gick på Bodaskolan, Almåsgymnasiet och sedan Viskastrandsgymnasiet men tröttnade och hoppade av vidare studier och började jobba.
Jag gick inte till skolan så min pappa, som arbetar i privat hemtjänst, ordnade så att jag fick jobb där. Först tyckte jag att det var obehagligt. Men efter att arbetat varje dag blev jag mer van och har jobbat sedan april 2024.
– Efter en tid ville jag tillbaka till skolan för att läsa upp mina ämnen. Då fick jag hjälp av en lärare och jag gick till Vuxenutbildningen och på den vägen är det.
– Komvux passar mig mycket bättre. Här får jag bra hjälp och har blivit godkänd i flera ämnen. Lärarna är duktiga och förklarar hur man ska tänka så det blir mycket lättare.
Dragana har praktiserat på äldreboende och fått positiv feedback på sitt arbete. Hon har ett år kvar på sin utbildning och ser fram emot att få börja jobba som undersköterska.