– Vi ser att allt fler elever lämnar grundskolan med ofullständiga betyg. Därför behöver vi skapa nya arbetsätt för att motivera unga tillbaka till studier.
– Sveriges Kommuner och Regioner driver projektet UP2 med finansiering av Svenska ESF-rådet. Det skapar en möjlighet för oss att ha en testbädd för innovation av hur vi kan arbeta med alternativa studievägar. Det är viktigt för oss i Borås Stad att vi får möjlighet och resurser för att testa nya arbetssätt i skola och utbildning.
– Projektet erbjuder en alternativ studiemiljö via vår flexibla vuxenutbildning. Mindre teori och mer inriktning på yrke motiverar unga tillbaka till studier. Detta skapar förutsättningar och nya möjligheter för elever att få en yrkesutbildning och därefter en varaktig anställning.
– UP2 visar på flera vinster för de elever som deltar i projektet. Vi upprättar förtroende igen för skola och utbildning, stärker individens självförtroende och motiverar tillbaka till studier för att få en anställning. När det lyckas är det värt varenda skattekrona.
– Projektet UP2 innefattar flera olika delar. Dels har vi som stad och inte minst processledarna byggt upp kunskap hur man driver olika typer av processer. Med den kompetensen kan vi nu arbeta med idéer för att finna nya studievägar.
– Coachen har en viktig roll för att hålla elevernas motivation på topp. Det gäller att vara nyfiken, ge vägledning, informera om studiemedel, ställa frågor och lösa problem av alla de slag. I detta samanhang behöver vi i som nämnd fundera på hur vi kan avvara ekonomiska resurser för kommande budget för att möta en ökad ambitionsnivå.
–På skolriksdagen 5-6 maj ska Borås Stad berätta om och vårt arbete i UP2. Vi ska visa övriga kommuner vad vi gjort och vad vi gör med elevperspektivet i fokus. Vi ska inte glömma bort vilka vi är till för och vi ska rigga ett system som är till för dem, avslutar gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens ordförande Andreas Cerny.
Länkar till:
• De flesta har en vilja att lyckas
• Utbildningsmässa
• Projekt UP2. En satsning på fullföljd utbildning