Projekt UP2 En satsning på fullföljd utbildning

Projektet UP2 drivs av Sveriges kommuner och regioner med Europeiska socialfonden som medfinansiär. Det startade 2023 och sträcker sig över två år.

Nästan alla ungdomar i Sverige påbörjar en utbildning inom gymnasieskolan. Men efter fem år har drygt en fjärdedel fortfarande inte tagit en examen. Unga som lämnar gymnasieskolan utan examen har sämre möjligheter att etablera sig på arbetsmarknaden. Med det följer en förhöjd risk för utanförskap i form av till exempel lägre inkomst och sämre hälsa. Det innebär inte bara försämrad livskvalitet för den enskilde utan även kostnader för samhället. Det är därför viktigt att både skolan och resten av samhället arbetar för att förebygga studieavbrott.

– Vi har skapat ett yrkesspår inom gymnasieskolans individuella alternativ, IMA, säger Pia Wahlström Solberg. Det är ett komplement för de elever som står långt ifrån att ha tillräckligt med betyg för att läsa ett nationellt program på gymnasiet.

Här ges de möjlighet att studera någon av drygt femton olika yrkesutbildningar vilket öppnar upp ytterligare ett spår för att få en yrkesutbildning och bli anställningsbar. Prognosen för att de elever som deltar ska fullfölja och klara sin utbildning är positiv.

– Eleverna kan senare om de önskar söka till Komvux och läsa in en gymnasieexamen. Projektet stänger inga dörrar utan öppnar upp ytterligare spår för att få en yrkesutbildning, avslutar processledare Pia Wahlström Solberg.

Länkar till:
• Med elevens bästa i fokus
• De flesta har en vilja att lyckas
• Utbildningsmässa