Stängd

Busschaufför (Vårgårda)

Vill du ha ett omväxlande yrke där du möter många människor, där service och ansvar är en del av vardagen? Herrljunga-Vårgårda Vuxenutbildning erbjuder utbildning till bussförare, ett bristyrke i Sverige idag.

Behöver du hjälp?

Carl hjälper dig gärna Mejla mig!
Vårgårda 26 veckor, heltidsstudier 520 gymnasiepoäng Klassrum och APL
Anmälningskod VÅBUS BR

Det saknas bussförare för all form av busstransport, som lokal och regional trafik. Busschaufförutbildningen ger dig den kunskap som krävs för att arbeta som yrkesförare med inriktning mot persontransporter med buss. Du kommer att läsa teori där bland annat trafikregler, säkerhetsföreskrifter och bussens konstruktion ingår. Du får även lära dig om service och kundbemötande.

Upplägg

Kursen är förlagd helt i Vårgårda.

Kursen ges över 10 veckor där de två inledande veckorna är heltid CE-teori. Övningskörning sker löpande under kommande 8 veckor med dragbil och trailer. Du får lära dig att manövrera fordonskombinationen i olika trafikmiljöer under ledning av en yrkesman. Du bör ha körvana med manuell växellåda på tunga fordon innan utbildningen startar. För att träna mer manövrering används simulator under hela utbildningen. Du får även prova på andra fordonskombinationer.

Körprov på Trafikverket utförs en gång i slutet av kurstiden om kunskapsprovet (Teoriprov) för CE är godkänt innan.

OBS! Om du tidigare läst till lastbilsförarutbildning inom Komvux får du inte läsa till Bussförare inom vuxenutbildningen.

Utbildningen innehåller arbetsplatsförlagt lärande där du under erfaren förares ledning lär dig om yrket som chaufför. Körträning sker både i simulator och tung buss i trafik.

Förutsättningar för att klara utbildningen

  • Du ska ha körkort behörighet B för manuell körning. Du måste bifoga en kopia på körkortet (både fram- och baksida) i din ansökan.

  • Du ska vid ansökan skicka in utfärdat körkortstillstånd klass 3. Tillståndet gäller i 5 år. För behörighet D finns vissa bestämmelser som du kan läsa om på www.transportstyrelsen.se/korkort
  • Du måste ha fyllt 24 år innan kursen startar.
  • Om du inte lyckas ta ditt D-körkort under studietiden kan du komplettera med det senare.
  • Du bör ha minst 9-årig grundskola eller motsvarande med lägst betyget godkänt i svenska/svenska som andraspråk.
  • Alla prov på Trafikverket finns endast på svenska för tyngre behörigheter. Det går att ansöka om utökad provtid.
  • Du behöver ha tillgång till en dator med internetanslutning.

Kurser som ingår i utbildningen

För heltidsstudier krävs minst 20 gymnasiepoäng per vecka. Detta är en rekommenderad kombination av kurser. Utbildningen anpassas efter individens behov. På hemsidan Kunskapskrav kan du läsa mer om varje kurs.

Har du eventuellt betyg i någon av kurserna i utbildningspaketet sedan tidigare så tillåts inte omläsning. Du erbjuds då möjlighet att välja till en annan kurs med motsvarande antal poäng. Detta för att fortfarande ha möjlighet att studera på heltid med CSN. Kontakta Studie- och yrkesvägledningen vux.syv@boras.se
Detta gör du givetvis efter att du fått antagningsbesked.

Efter utbildningen

Utbildningen ger dig kunskaper som motsvarar kraven för att arbeta som yrkesförare med persontransporter, buss. Som bussförare kan du arbeta exempelvis med turist- och beställningstrafik, lokal- och regionaltrafik och skolbussar. Gör du prov på Trafikverket för Yrkeskunskap, YKB,  vilket krävs för de allra flesta anställningar inom persontransporter med buss.

Kurs och gymnasiepoäng

KursPoäng
Yrkestrafik300 p (TRAYRK1)
Persontrafik200 p (PESPER1)
Totalt 500 poäng

Huvudman och utbildningsanordnare

Vuxenutbildningen Vårgårda/Herrljunga