Stängd

Busschaufför (Vårgårda)

Vill du ha ett omväxlande yrke där du möter många människor, där service och ansvar är en del av vardagen? Herrljunga-Vårgårda Vuxenutbildning erbjuder utbildning till bussförare, ett bristyrke i Sverige idag.

Behöver du hjälp?

Rektor Marie hjälper dig gärna Mejla mig!
Anmälningskod VÅBUS BR start 14 augusti 2023 Vårgårda Heltid, ca 7 månader 520 gymnasiepoäng Klassrum och APL

Jobb efter utbildningen

Utbildningen ger dig kunskaper som motsvarar kraven för att arbeta som yrkesförare med persontransporter, buss. Som bussförare kan du arbeta med turist- och beställningstrafik, lokal- och regionaltrafik eller skolbussar. Branschen har idag stor efterfrågan av ny personal så jobbutsikterna är goda.

Vi har nära samarbete inom utbildning och praktik med bussföretag såsom Nobina och Vårgårda Buss.

Upplägg

I utbildningen kommer du att lära dig köra buss och läsa teori där trafikregler, säkerhetsföreskrifter och bussens konstruktion ingår. Du får även lära dig om service och kundbemötande. Dessutom träffar du regelbundet branschen och bygger nätverk.

Utbildningen sker i tre block där du först läser teori under 10 veckor för att sedan börja med din körträning samtidigt som fortsätter läsa teori.
Du kan vara med på de teoretiska lektionerna på plats i Vårgårda eller via Teams. Vi kommer även att hålla vissa lektioner på Vuxenutbildningen i Borås.

I den praktiska delen av utbildningen får du lära dig att manövrera bussen i olika trafikmiljöer. Körträning sker både i simulator och med buss i verklig trafik, både i vår regi och i samarbete med Nobia respektive Vårgårda Buss.

Utbildningen innehåller också arbetsplatsförlagt lärande där du under erfaren förares ledning lär dig om yrket som chaufför.

För Bussutbildning och Lastbilsutbildning gäller att man endast kan en (1) av utbildningarna.
Undantag: Har man tidigare gått men med icke godkända betyg (F) kan man läsa om.

Körkort

Du har möjlighet att göra ett körprov för körkort under utbildningen. Du betalar själv avgiften till Trafikverket, och den är ungefär 1300 kronor för kunskapsprov, körprov och godkänd fotografering. Körprovet kan du genomföra om du har klarat ditt kunskapsprov (teoriprov). Aktuell prislista finns hos Trafikverket på hemsidan www.trafikverket.se/korkort/priser
Om du inte lyckas ta ditt D-körkort under utbildningen kan du komplettera med det senare. Godkänt Kunskapsprov på Trafikverket gäller i 1 år.

Har du automat som villkor på ditt B-körkort så får du det också på ditt C, lastbil eller D, buss. Mer information finns på hwww.trafikverket.se/korkort/ta-korkort/tung-lastbil

Förutsättningar och särskilda krav för att klara utbildningen

  • Körkort: Svenskt behörighet B
  • Körkortstillstånd: Grupp 3
  • Ålder: Du måsta vara 24 år när utbildningen börjar
  • Du behöver ha tillgång till en dator med internetanslutning.
  • Du bör ha minst 9-årig grundskola eller motsvarande med lägst betyget godkänt i svenska/svenska som andraspråk.

Kurser som ingår i utbildningen

För att studera heltid enligt CSN måste du studera minst 20 poäng i vecka. Vi följer Skolverkets nationella yrkespaket men i varje utbildning finns möjlighet att anpassa studierna efter regionala behov. På skolverkets hemsida kan du läsa mer om de nationella yrkespaketen. På skolverkets hemsida kan du läsa mer om program och kurser.

Har du tidigare betyg i någon av kurserna i din utbildning kan du eventuellt få läsa annan kurs. Detta för att du ska kunna studera på heltid enligt CSNs regler och få studiemedel.

Kurs och gymnasiepoäng

KursPoäng
Yrkestrafik300 p (TRAYRK1)
Persontrafik200 p (PESPER1)
Orenteringskurs20 p (KGYORI11C20)
Totalt 520 poäng

Utbildningsanordnare

Huvudman

Vuxenutbildningen Vårgårda/Herrljunga

Marie Haga, rektor
Telefon: 0322-600 858
E-post: marie.haga@vargarda.se