Jobb efter utbildningen
Som lärling studerar du på ett företag och gör dina teorilektioner på komvux. Du får därför väldigt bra kontakt med din handledare och det leder ofta till arbete. 90% får arbete efter examen.
OBS! Du måste ansöka via Studie- och yrkesvägledare i din hemkommun. Du måste ange yrke samt hitta praktikplatsen själv.
Upplägg
Tillsammans med arbetsplatsen tar vi på Vuxenutbildningen fram de gymnasiekurser som ska ingå och hur lång tid din utbildning kommer att ta. Lärlingsutbildningen är studiemedelsberättigad precis som andra utbildningar på vuxenutbildningen. Du läser gymnasiekurser och svenska samtidigt.
Som lärling har du oftast lektioner i skolan 1 dag i veckan eller så har du självstudier. Du har en handledare på en arbetsplats och följer dennes schema. Det innebär att du kan få arbeta vissa kvällar och helger. Din lärare gör kontinuerliga besök på din lärlingsplats. Handledaren och läraren ansvarar för att dina studier följer kursplanen.
Vilka kurser som ingår beror på valt yrkesområde. Du gör minst 70 procent, ibland upp till hela din studiegång, på en arbetsplats.
Förutsättningar för att klara utbildningen
- Du bör ha lägst betyget godkänd i SFI C samt yrkeserfarenhet från hemlandet (minst 2 år).
- Krav på engelska och matematik kan förekomma beroende på yrke.
- För heltidsstudier krävs minst 20 poäng per vecka.
- Du behöver ha tillgång till en dator med internetanslutning.
Rekommenderade kurser
Vilka kurser som ingår beror på valt yrkesområde. För heltidsstudier krävs minst 20 gymnasiepoäng per vecka.