Stängd

Lokalvård, lärling (Borås)

Du kommer att lära dig om service, attityder och bemötande men även om lagar och andra bestämmelser inom området.

Behöver du hjälp?

Lärare Marie hjälper dig gärna Mejla mig!
Borås 20 veckor, Heltidsstudier 400 gymnasiepoäng Klassrum och praktik

Kortfakta om utbildningen

  • Start 5 september
  • Anmälningskod LOKV BR
  • Studieform: Lärling
  • Studietakt: Heltid 100%

Upplägg

Vi erbjuder en utbildning som riktar sig till dig som vill arbeta som lokalvårdare inom kommunen eller på ett privat städföretag. Här ingår även annat som påverkar yrkesrollen, till exempel service- och kvalitetsmedvetenhet, etik, moral och värderingar, arbetsplats hos kund samt kundens integritet och säkerhet. Du läser yrkessvenska vid behov.

 

Du lär dig om miljö genom att få veta mer om mikroorganismer och smittorisker när städning inte genomförs på rätt sätt. Du lär dig även om förebyggande arbetsmiljöarbete. Självklart lär du dig städteknik som rengöring av utrustning och lokaler samt metoder för att planera och utföra städservice. Du blir expert på maskiner och kemisk-tekniska produkter.

I varje yrke finns det risk för yrkesskador Därför får du lära dig om ergonomi och sånt som påverkar din fysiska och psykosociala arbetsmiljö, till exempel skyddsutrustning och stresshantering. Som lokalvårdare arbetar du med miljöfrågor i praktiken. Du får därför kunskap om ditt yrkes roll inom ett hållbart samhälle, till exempel val och dosering av kemisk-tekniska produkter samt avfallshantering, källsortering och återvinning. Men också förmåga att rengöra utrustning och lokaler så att livsmedelshanteringen blir säker.

I utbildningen ingår mycket praktik på en arbetsplats, helst i hemkommunen. Vi går igenom hur man använder olika maskiner säkert och korrekt. Till det kommer hantering av olika rengöringsprodukter och dess egenskaper och risker. Vi tar även upp service, organisation och arbetsmiljö. I utbildningen ingår även yrkessvenska.

 

Förutsättningar för att klara utbildningen

  • Du bör ha lägst betyget godkänd i SFI C.
  • Du behöver ha tillgång till en dator med internetanslutning.

OBS! Du måste ta med dig utdrag ur Belastningsregistret till uppropet!
Detta beställer du enklast via nätet: https://polisen.se/siteassets/blanketter/polisens-blanketter-442-3.pdf

Kurser som ingår i utbildningen

För heltidsstudier krävs minst 20 gymnasiepoäng per vecka. Detta är en rekommenderad kombination av kurser. Utbildningen anpassas efter individens behov. På hemsidan Kunskapskrav kan du läsa mer om varje kurs.

Efter utbildningen

Du kan efter utbildningen arbeta som lokalvårdare på skola, industri, sjukhus, kontor, inom hemservice etc. Du kommer att mötas av en spännande bransch med många utmaningar.

Kurs och gymnasiepoäng

KursPoäng
Hygien100 p (HYGHYG0)
Orienteringskurs 1c50 p (KGYORI11C)
Rengöringsservice100 p (REGSTA0)
Service och bemötande 1100 p (SEVSEV01)
Yrkessvenska50 p (KGYORI1F)
Totalt 400 poäng

Utbildningsanordnare

Huvudman

Vuxenutbildningen Borås
Anita Lomås, rektor

Marie Blackenfelt, lärlingsansvarig
marie.blackenfelt@edu.boras.se