Stängd

CNC (Skene/Mark)

Utbildningen ger dig kunskaper i bearbetning av material genom CNC-maskiner och kontroll av färdiga produkter efter given kravspecifikation. Som trainee kan du även få betalt under din studietid, som till stor del sker på ett företag.

Behöver du hjälp?

Lärare Mika hjälper dig gärna Mejla mig!
Anmälningskod MACNC BR start 19 augusti 2024 Skene/Mark Heltid, ca 1 år 1100 gymnasiepoäng Klassrum och verkstad samt APL (praktik)

Jobb efter utbildningen

I dagens tillverkningsindustri blir tekniken allt mer avancerad och därför finns ett stort behov av personal med modern kompetens. CNC står för “Computer Numerical Control” och är ett system som används för att hantera datorstyrda maskiner som exempelvis svarvar och fräsar.

Upplägg

Yrkestrainee är en ny form av utbildning. Du läser först en vanlig skolförlagd utbildning med självstudier. Efter halva utbildningen kan du i samarbete med ett företag få en betald lärlingsplats, och det är yrkestrainee.

Du får även utbildning i datorstyrd produktion och CAD/CAM. Vår grundutbildning i verkstadsteknik följer de gymnasiala kursplaner.

Termin 1

Utbildningen inleds med grundläggande kurser för att öka din kännedom om yrket. Du kommer att få kunskap om industrins processer och arbetssätt samt arbetsmiljösäkerhet, lagar och regler.

Under termin ett kan du matchas mot ett företag där du under termin två har möjlighet till yrkestrainee. Det innebär att du kan göra minst 75% av din utbildning som anställd, efter en rekryteringsprocess som fungerar precis som i verkligheten med CV och anställningsintervju.

Termin 2

Under den andra terminen har du möjlighet att till stor del få praktisera dina kunskaper i verkliga situationer på en arbetsplats. Om matchning mot ett företag för yrkestrainee inte är möjligt fortsätter utbildningen skolförlagt. Samtidigt fortsätter lärandet av nya processer och din handledare kommer att stötta dig i din inlärning. Din lärare kommer regelbundet besöka dig på arbetsplatsen för att coacha dig i din utbildning. Kurserna som ingår i din utbildning kommer tentas av genom samtal mellan dig, din lärare och handledare samt genom att du visar upp dina kunskaper genom ditt arbete.

Förutsättningar för att klara utbildningen

  • Du bör ha minst 9-årig grundskola eller motsvarande med lägst betyget godkänd i svenska/svenska som andraspråk samt matematik. För fortsättning (termin 2), krävs godkända resultat på grundutbildningen (termin 1).
  • Du behöver ha tillgång till en dator med internetanslutning.

Kurser som ingår i utbildningen

För att studera heltid enligt CSN måste du studera minst 20 poäng i vecka. Vi följer Skolverkets nationella yrkespaket men i varje utbildning finns möjlighet att anpassa studierna efter regionala behov. På skolverkets hemsida kan du läsa mer om de nationella yrkespaketen. På skolverkets hemsida kan du läsa mer om program och kurser.

Har du tidigare betyg i någon av kurserna i din utbildning kan du eventuellt få läsa annan kurs. Detta för att du ska kunna studera på heltid enligt CSNs regler och få studiemedel.

 

 

Grundkurser

KursPoäng
Datorstyrd produktion 1100 p (DARDAT01S)
Datorstyrd produktion 2100 p (DARDAT02)
Produktionsutrustning 1100 p (PRUPRD01S)
Produktionsutrustning 2100 p (PRUPRD02S)
Tillverkningsunderlag100 p (TILTIL01)
Industriteknisk fördjupning 150 p (PRFPRF01)
550 poäng

Påbyggnadskurser

KursPoäng
Datorstyrd produktion 3100 p (DARCAD03)
Datorstyrd produktion 4100 p (DARDAT04)
Produktionsutrustning 3100 p (PRUPRD03S)
Robotteknik100 p (INRROB0)
Interna transporter50p (PRUINE00S)
CAD/CAM100 p (DARCAD0)
 550 poäng

Utbildningsanordnare

Vuxenutbildning i Mark

Mika Kokkonen, lärare
mika.kokkonen@mark.se

Andrea Gröndahl
Andrea.Grondahl@mark.se