Du kan söka enstaka kurser från vård och omsorgsutbildningen. De flesta av dessa kurser kan du läsa utan särskilda förkunskapskrav utöver svenska/svenska som andraspråk.
Funktionsförmåga och funktionsnedsättning 2, 100 poäng (FUN02-FL BR)
2024-11-11
Hälso- och sjukvård 2,100 poäng (HAL02-FL BR)
2024-11-11 - APL v 47-50
Omvårdnad 2, 100 poäng (OMV02-FL BR)
2024-11-11
Psykiatri 2 , 100 poäng (PSK02-FL BR)
2024-11-11 - APL v 47-50
Social omsorg 2, 100 poäng (SOC02-FL BR)
2024-11-11
Komvuxarbete vård- och omsorgsprogrammet, 100 poäng (ARVO-FL BR)
2024-11-11
Upplägg
Beroende på hur många kurser du läser kommer du att studera på hel eller halvtid. Viss undervisning kan ges digitalt.
Studieform – Flex
Flex innebär att du studerar till stor del självständigt enligt den planering och schema som som gäller för respektive kurs. Den här formen passar dig som har god studie- och datorvana. Tänk på att du behöver ha tillgång till en dator eller läsplatta. Kurslitteratur som läraren rekommenderar behöver du skaffa själv .
Du läser tillsammans med elever från undersköterskeutbildningen, och du hoppar direkt in i en ordinarie kurs. Därför kommer du direkt att börja med vanliga lektioner, oftast digitalt.
Det kommer att vara regelbundna lektioner ca. 1 gång /vecka och handledningsträffar via webben eller fysiskt möte. Några av lektionerna är praktiska övningar.
Tänk på att säga till din lärare att du är ny och att du läser en enstaka kurs.
Obligatoriska prov eller redovisningar sker på plats i skolan.
Du bör ha minst 9-årig grundskola eller motsvarande med lägst betyget godkänd i svenska/svenska som andraspråk.
Du behöver ha tillgång till en dator med internetanslutning.
Kurser som ingår i utbildningen
För att studera heltid enligt CSN måste du studera minst 20 poäng i vecka. Vi följer Skolverkets nationella yrkespaket men i varje utbildning finns möjlighet att anpassa studierna efter regionala behov. På skolverkets hemsida kan du läsa mer om de nationella yrkespaketen. På skolverkets hemsida kan du läsa mer om program och kurser.
Är du skriven utanför Boråsregionen måste du även bifoga intyg om interkommunal ersättning, IKE.
Grundläggande kurser
Du kan söka enstaka kurser från vård och omsorgsutbildningen. De flesta av dessa kurser kan du läsa utan särskilda förkunskapskrav utöver svenska/svenska som andraspråk. I kurslistan ser du vilka kurser som har förkunskapskrav.
Kurserna ges endast som närdistanskurser.
Fördjupningskurser
För att kunna läsa fördjupningskurser måste du vara klar med dina grundkurser inom vård och omsorg (950 poäng). Du kan välja fördjupningskurser utifrån eget intresse eller utgå ifrån något av de rekommenderade kurspaketen. Fördjupningen ska omfatta kurser om 300 poäng samt Gymnasiearbete 100 poäng Svenska 1 100 poäng och Samhällskunskap 1a1 50 poäng (totalt 550 poäng)
Du kommer att få information av lärare och Studie- och yrkesvägledare för att kunna anpassa din utbildning efter intresse/behov och kommande anställning/yrke.
I vissa kurser ingår praktik. Under praktiken får du en handledare och följer dennes arbetsschema, vilket innebär dagar, kvällar och helger.
Betyg ges i respektive kurs. Betygsskalan har fem godkända steg: A, B, C, D och E samt ett underkänt steg: F.
Tänk på att
För heltidsstudier krävs minst 20 gymnasiepoäng per vecka. Detta är en rekommenderad kombination av kurser. Utbildningen anpassas efter individens behov.
På hemsidan Kunskapskrav kan du läsa mer om varje kurs.
Har du eventuellt betyg i någon av kurserna i utbildningspaketet sedan tidigare så tillåts inte omläsning. Du erbjuds då möjlighet att välja till en annan kurs med motsvarande antal poäng. Detta för att fortfarande ha möjlighet att studera på heltid med CSN. Kontakta Studie- och yrkesvägledningen vux.syv@boras.se
Detta gör du givetvis efter att du fått antagningsbesked.
När du läser en utbildning på BRvux har du inga lov. Vi har inget uppehåll för jul, sportlov eller påsk och det finns inte heller något sommarlov.
Ta därför alltid kontakt med din lärare om du behöver vara borta från undervisningen.
Kostnader
Utbildningen är kostnadsfri men du får själv betala för eventuell kurslitteratur, resor, arbetskläder, skyddsutrustning med mera.
Kurslitteratur meddelas vid kursstart.
Studieekonomi
Centrala studiestödsnämnden (CSN)
0771-276 000 www.csn.se
Du som planerar att ansöka studiemedel från CSN ansvarar själv för detta. Ansökan gäller studier på gymnasienivå på Vuxenutbildning/Komvux. Viktigt! Studieförsäkra dig på CSNs hemsida samma dag som utbildningen startar, inte tidigare. När du har påbörjat utbildningen kommer skolan också att studieförsäkra dig. Detta kan ta några dagar, så ha lite tålamod under första veckan. OBS! Skolan rapporterar inte alla kurser samtidigt utan endast kurser som påbörjas. Får du brev från CSN att rapporterad poäng inte stämmer överens med vad du har sökt så är det inget att vara orolig över. Vi rapporterar fler poäng allt eftersom kurserna börjar.