Inläsningstjänst ökar förståelse

Att öppna sin lärobok och samtidigt få möjlighet att lyssna på en inläsning i sin telefon, läsplatta eller dator är nu en möjlighet för de som studerar inom Boråsregionens Vuxenutbildning. Bibliotekarie Emma Bengtsson på vuxenutbildningen ansvarar för inläsningstjänsten, med inriktning Vård och omsorg, där hon servar över 400 elever.

Varje elev har ett konto där de med eget användarnamn och lösenord loggar in och väljer vilken lärobok de vill lyssna på. En av fördelarna är att eleverna kan befinna sig i eller utanför skolan för att lyssna. 

– För de som läser yrkesutbildning parallellt med Svenska för invandrare, SFI, är inläsningstjänsten till stor hjälp, tycker Emma Bengtsson. Att höra svenska och samtidigt se det skrivna ordet ökar förståelsen och man lär sig snabbare. Det finns också möjlighet att reglera hastigheten på det inspelade för att lättare kunna följa med i läroboken.

Inläsningstjänsten omfattar i dagsläget de flesta läroböcker inom vuxenutbildningens olika utbildningar. Utöver inlästa läroböcker erbjuder Inläsningstjänst också lättlästa berättelser för dem som är intresserade.

Emma Bengtsson har arbetat på vuxenutbildningen, med placering på Almåsgymnasiets bibliotek i två år. Det är ett ljust bibliotek med rymd och hemtrevlig miljö där eleverna trivs och gärna besöker för att studera.

Sofia lyckades med Handel och kundservice
Senaste Nytt!
Christer – ny förvaltningschef