Nima praktiserade i nederländerna

Nimca Ibdow har praktiserat på ett korttidsboende i Nederländerna via Erasmus+.
– Det var intressant att träffa nya människor och se hur de arbetar i ett annat land. Foto Peder Persson.

Nimca Ibdow är 22 år, kommer från Somalia och utbildar sig till undersköterska.
– Jag läser Vård och omsorg på vuxenutbildningen. Utbildningen är 1,5 år.

Nimca Ibdow är en företagsam elev som, när chansen att praktisera utomlands via Erasmus+ kom, tog hon den. Två veckor på ett korttidsboende för olika åldrar i nederländska Haag bjöd på överraskningar, fina möten och ökad livserfarenhet.

– Jag har aldrig rest ensam utan min familj. Innan jag satte mig på planet till Amsterdam hade jag fått reda på vilken buss jag skulle gå på till Haag men jag visste inte var jag skulle bo efter första natten. Det ordnade sig snabbt då jag blev bekant med en somalisk kvinna som erbjöd mig husrum i hennes familj. Jag fick egen nyckel och tog bussen varje morgon till min praktikplats. Vi är nu goda vänner och mejlar till varandra.

– I Nederländerna är verksamheten mer digitaliserad än hos oss och man använder flitigt läsplattor i verksamheten. Undersköterskorna inom vård och omsorg är mer specialicerade än i Sverige. Man skiljer mellan dem som har hand om mat, de som sköter hygien & omsorg och de som arbetar med vård och medicin.

– Jag fick plats med de som arbetade med medicin och vård, hälsar Nimca Ibdow.

Länkar till…..

Vuxenutbildning är en del av lösningen för flera stora samhällsutmaningar

Hitta ditt yrke. Jobbmässa

Ökat intresse för trädgårdsutbildningar