Annelie validerade till kock

kocken Annelie Johansson
kocken Annelie Johansson

Annelie Johansson, 58 år, är ansvarig för mat och kök på Länghemskolan där man varje dag serverar cirka 175 måltider till elever och lärare. Foto Peder Persson.

Annelie har en bred bakgrund inom mat och lokalvård med tidigare intressanta anställningar. Efter skolan sommarjobbade hon på restaurang med disk, smörgåsar och stekte pyttipanna. Efter en ettårig hemteknisk linje med mat och livsmedelskunskap har Annelie arbetat med mat i olika centralkök, mottagnings kök, Hofsnäs Herrgård, kriminalvårdens anstalt och häkte i Borås och nu Länghems skola.

Hennes hästintresse förde henne till USA, Italien och Kanada med ansvar för flera travhästar. Idag har hon egen häst på Stakagården där hon bor tillsammans med sin sambo.

–Min chef kontaktade BRvux och därefter startade min validering till kock. Det var spännande och intressant som att köra upp för körkort. Först gjorde jag en självscanning om min kunskap därefter intervju med min handläggare. Det krävdes också att jag läste in kursen med alkohol och serveringstillstånd.

– Peder Ekman från BRvux som ansvarade för min validering är professionell, kollade mina kunskaper och gav sitt godkännande. Nu är jag legitimerad kock. Det förändrar inte mitt arbete men högre lön och status känns riktigt bra, avslutar Annelie Johansson.