Det gick vägen. Anna utbildade sig till bussförare

Anna Karlberg är 47 år och har via vuxenutbildningen utbildat sig till bussförare i Vårgårda
– Jag är väldigt nöjd och förstod att det aldrig är försent att börja plugga. Ett plus är att få ha Ronny, Thomas och Patrik som toppenlärare, säger Anna. Foto Peder Persson.

Anna har tidigare arbetat med lokalvård, försäljning av husbilar, kock och senast med reservdelar till bilar på ett rikstäckande företag.
– Alla mina jobb är serviceyrken. Jag gillar att träffa människor och nu får jag som bussförare komma ut på dagarna, se ljuset och träffa människor. Det är ett fritt yrke som passar mig perfekt.

Utbildningen startade i augusti 2023 och avslutades i februari 2024.
– Vi fick mycket teori om hur en buss är uppbyggd, hur luftbromsar fungerar med mera vilket var intressant. Vi lärde oss praktisk säkerhet gällande till exempel persontransporter, hjärt och lungräddning, första hjälpen samt 1.3 utbildning gällande farligt godstransport vilket gav oss ett Yrkeskompetensbevis.

Utbildningen varvades med att köra buss i simulator där man får möjlighet att gå tillbaka och kolla vad som gick fel och att ge sig ut i verkliga trafiken tillsammans med andra trafikanter. Anna gjorde sina APL-timmar hos Connect Bus i Ulricehamn.

– Nu får jag köra alla typer av bussar och kommer aldrig att vara arbetslös, avslutar vuxenutbildningens nöjda elev Anna Karlberg.