Etienne Kabore är utbildad lastbilsmekaniker

Etienne Kabore
Etienne Kabore

Etienne Kabore kom till Sverige 2015 från Elfenbenskusten. Han är 49 år och arbetar som lastbilsmekaniker hos Hedin Bil i Borås. Foto Peder Persson.

Via vuxenutbildningens lärlingsutbildning har Etienne utbildat sig till lastbilsmekaniker.

– Innan jag kom till Sverige startade jag en utbildning till lastbilsmekaniker i Afrika. Jag hann inte bli klar men nu är jag det och har fått mitt utbildningsbevis.

– Jag tycker att min utbildning på vuxenutbildningen fungerade bra, säger Etienne. Björn, min lärare, var toppen. Om jag inte förstod så tog han det sakta pedagogiskt så jag fattade vad som stod i läroboken. Min praktikplats var på Hedins Bil med trevliga kollegor. Inte minst Markus som har stöttat mig hela vägen. Ibland plockade jag fram min franska lärobok som är näst intill samma som den svenska för att ytterligare förstå och gå vidare.

Etienne talar svenska och har franska som modersmål. Han ska nu läsa engelska för att det ska bli ännu smidigare att arbeta med datorn.

– 2035 planeras för att alla bilar ska drivas med el så min tanke  är att gå tillbaka till skolan och läsa vidare för att också kunna arbeta med dessa bilar i framtiden.

– Idag förstår jag mer hur saker och ting fungerar så att utbilda sig är viktigt, avslutar Etienne Kabore som gillar sitt arbete som lastbilsmekaniker.