Hovslagare ett fritt toppenyrke

Vuxenutbildningens lärlingsutbildning till hovslagare är en populär utbildning. Helena Liljedorff är en av eleverna som är mitt i sin utbildning och blir klar hovslagare våren 2022. Text Peder Persson. Foto Pixabay.

Hela utbildningstiden följer Helena sin handledare som är hovslagare. Tio stycken elever ingår i klassen som var åttonde vecka träffas för teori och praktiska övningar. Då läser de bland annat hästkunskap, företagsekonomi och lär sig att smida hästskor i skolans smedja.

– Det är viktigt att man hamnar tillsammans med en kreativ och motiverad handledare. Min handledare är jättebra så utbildningen fungerar toppen. Vi jobbar bra tillsamman, tiden går fort och jag lär mig något nytt varje dag.

– Hovslagaryrket är fritt. Man jobbar ofta i eget företag då det är svårt att få en anställning. Du bestämmer din tid och styr själv över arbetsdagen vilket passar mig. Efter utbildningen går jag tillbaka till min verksamhet med ökad kompetens, jag kan sko fler hästar än tidigare, ta fler uppdrag och ge ännu bättre service till mina kunder, avslutar Helena.

Helena har varit lärare, har erfarenhet från hotell och restaurang och är utbildad dataingenjör. Idag är hon egen företagare med hästverksamhet. Där Helena tränar och skor hästar, har ridskola, försäljning av tävlingshästar med mera.