Män i hälsa fler män i vården

Daniel Wolfram, Peter Vuorisalo och Fadil Kryeziu
Daniel Wolfram, Peter Vuorisalo och Fadil Kryeziu

Daniel Wolfram, Peter Vuorisalo och Fadil Kryeziu är några i gruppen MÄN i HÄLSA som avslutade sin ettåriga utbildning till undersköterska i april 2023. Foto Peder Persson.

Boråsregionens vuxenutbildning är först i Sverige med den ettåriga utbildningen MÄN I HÄLSA. Utbildningen vänder sig till arbetssökande män och män i omställning för att få fler medarbetare till vård och omsorg. MÄN I HÄLSA drivs i projektform av Sjuhärads samordningsförbund med socialfondsmedel från ESF och Leader Sjuhärad.

– Vi träffades i skolan två gånger i veckan och övrig tid studerade vi på distans, säger Peter Vuorisalo. Övergripande kunskap fick vi i de ämnen inom sjukvården som man ska känna till och i egen studie fördjupade vi oss ytterligare.

– Jag arbetade under hela studietiden som vårdbiträde inom hemtjänsten. Nu är jag undersköterska med körkort och trivs med mitt arbete där man har olika arbetsuppgifter varje dag. Högt tempo, trevliga kollegor och dagarna går fort, säger Peter Vuorisalo.

– Vi har samma arbetsuppgifter som tidigare men som undersköterska får man ytterligare delegeringar. Det handlar bland annat om stomiskötsel, ge injektioner och att ta blodprov.