Sara från Spanien gör praktik i Sverige

Praktikant Sara Bustin från Spanien och handledare Isabell Markström Lundmark
på Hulta ängars förskola.

 

Sara Bustin från Spanien gör nu sin praktik på Hulta ängars förskola i Borås. Det blev en liten kulturchock mellan två sätt att bedriva förskoleverksamhet, som både hon och skolan lärt sig mycket utav.

I Spanien är man i för-förskolan från ungefär 6 månader till och med det år man fyller fyra år. Då flyttas men upp till en förskola som mer är en förberedelse för den riktiga skolan.

Den största skillnaden som Sara upplever är hur man behandlar barnen. I Spanien är man strikt, som att man går efter en bok. I Sverige betonas istället att barnen ska utveckla sig som självständiga individer. Det märks redan vid matbordet.

– Hemma matar vi alla barn, säger Sara. Här ska de äta själva. Jag föredrar Sverige. Det är mycket högre nivå här.

Sara har blivit väl mottagen av både personal och barn. Framförallt har några barn insett att hon kan engelska och vant sig.

– Så vi har också insett vilka språkkunskaper våra barn har, något vi inte ens anade, säger handledare Isabell Markström Lundmark

Men Sverige då. Hur har det varit att komma hit.

– It´s very cold, and you don´t have any bread, säger hon med ett leende.

– Jag tar med mig lärdom och intryck från min vistelse i Borås vilket är en värdefull merit i mitt framtida yrkesliv, säger Sara.