Yrkeshögskolan ger människor möjligheter

– 2018 gick 93% av yrkeshögskolornas elever direkt ut i jobb efter examen och
för Borås var siffran 95%, säger rektor Josipa Morén. Foto Peder Persson.

Yrkeshögskolan (YH) kan man säga är arbetslivets egen utbildningsform. Bristen på rätt kompetens är ett hinder för tillväxt och lösningen kan stavas YH med sin unika plattform för strategisk kompetensförsörjning. Samtliga utbildningar motsvarar arbetslivets behov av en viss kompetens.

Alla utbildningar drivs av en ledningsgrupp där majoriteten är från det berörda branschområdet. Ledningsgruppen är kravställare och bestämmer utbildningens innehåll utifrån branschens kompetensbehov och avgör också om vem som kan antas. 25% av utbildningen omfattar LIA-praktik (Lärande i arbete) på företag vilket är ett sätt att lära känna och testa framtida anställda.

– Vad som gör skolformen stark är att våra studerande inte behöver läras upp på arbetsplatsen då de går ut med den senaste branschkunskapen och kan börja jobba direkt från dag ett.

– Vi vill att fler företag vänder sig till Yrkeshögskolan och berättar om sina kompetensbehov för att vi sedan tillsammans kan skräddarsy en utbildning, avslutar Josipa Morén.

Yrkeshögskolan i Borås har kurser från sex veckor och upp till tre år och utbildningar inom textil, e-handel, logistik, data-IT och vård- och omsorgssektorn.

Länk till Yrkeshögskolan i Borås

En tuff uppgift. Lyckade distansstudier under Covid-19

Barnskötare på distans. En utmaning för Zabina

Senaste Nytt